Könyv

Tisztelgés Ernesto Sabato előtt

Cervantes Intézet
2021. június 24. (csütörtök) 11:00

Helyszín:

Cervantes Intézet
1064 Budapest, VI. kerület, Vörösmarty utca 32.

Idén van Ernesto Sabato születésének 110-ik évfordulója. Az argentin regényíró Rojasban (Buenos Aires) született, olasz bevándorló családban. 1945-ben feladta tudományos pályáját, hogy teljes egészében az irodalomnak szentelhesse magát. 1948-ban megírta az El Túnel (Az alagút) című művet, és évekkel később, 1961-ben született meg a Sobre héroes y tumbas (Hősökről és sírokról) című munkája, amely elismert íróvá tette őt. Ezt követte az Abaddon, a hóhér (1974) című könyve, mely önéletrajzi ihletésű. Élete során számos díjat kapott, köztük a Cervantes-irodalmi díjat 1984-ben.

Június 24-én külön programmal ünnepel a Cervantees Intézet:
11:00 órakor: a programot megnyitja: a budapesti Cervantes Intézet igazgatója, Anunciada Fernández de Córdova Spanyolország nagykövetasszony és Hernán María Patiño Mayer, Argentína nagykövete.
11.15 órakor: felolvasás. Részletek az El túnel című műből. Közreműködnek: Vecsei H. Miklós és Kiss Flóra magyar színészek és az ELTE egyetemi hallgatói.
12:00 órakor: a fotókiállítás megnyitója: „Az alagút túloldalán. Sabato (Mordzinski)”. Daniel Mordzinski fényképész videobemutatón keresztül.
12:30 órakor: a bibliográfiai kiállítás megnyitója: „A titkos irodalmi szenvedély”. Paula Fernández könyvtáros bemutatóval.
18:00 órakor: online beszélgetés Rosa Manteiga spanyol színésznővel, aki az “El túnel” c. regény alapján, Diego Curatella adaptációjában készült színdarab főszereplőjével Kutasy Mercédesz hispanista moderálásával. Előzetes regisztráció: bibbud@cervantes.es


A járványhelyzetre vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a látogatáshoz érvényes védettségi igazolvány szükséges, amit a bejáratnál fényképes igazolvánnyal együtt ellenőriznek. Az épület területén javasolt az orrot és szájat eltakaró maszk viselése.