Koncert

„A Pannon derű mestere”

Pesti Vigadó
2022. november 07. (hétfő) 19:30
Ingyenes

Helyszín:

Pesti Vigadó
1051 Budapest, V. kerület, Vigadó tér 2

Km: Közreműködik: Vonóstrió: Nago Haruka (hegedű), Ludmány Dénes (brácsa), Kántor Balázs (gordonka), Nagy Márta (zongora)


Notturno
Maskarák zongorára Gino Severini képei alapján Commedia dell’arte figurák után (Colombina, Povero Pulcinella, Arlecchino) ősbemutató


Farkas Ferenc emlékhangverseny


„Farkas Ferenc a huszadik századi magyar komponista nemzedék egyik legkiválóbb képviselője, valamint az újabb, a század közepén fellépett generáció legnagyobb jelentőségű nevelője volt. Páratlanul hosszú életútját mindvégig aktivitás és kreativitás jellemezte, életműve ettől olyan rendkívül sokrétű és gazdag. 1905. december 15-én született Nagykanizsán, és 2000. október 10-én hunyt el Budapesten. A fővárosban járt gimnáziumba, zenei tanulmányait a Nemzeti Zenedében kezdte meg. 1921-től a Zeneakadémián Weiner Leó előkészítő osztályának növendéke volt, majd 1923-ban, az érettségit követően Siklós Albert irányításával tanult tovább és szerzett zeneszerzői diplomát 1927-ben. Két évig a Városi Színház korrepetitora és dirigense volt, majd 1929-től 1931-ig Rómában Ottorino Respighi mesteriskolájában tökéletesítette tudását. A római évek döntő szerepet játszottak egyedülálló műveltségének megszerzésében, valamint abban, hogy érdeklődése fokozott mértékben fordult a közös európai múlt, s ezen belül különösen az olasz és mediterrán kultúra irányába. A Rimszkij-Korszakov növendék Respighinek köszönhetően pedig a briliáns hangszerkezelés és hangszerelés páratlan ismeretét is megszerezte. Farkas Ferenc nemcsak a zene, hanem a képzőművészet és az irodalom alapos ismerője is volt. Enciklopédikus tudása és széles látóköre segítette hozzá, hogy stílusformálódásának idején meg tudta őrizni egyéniségét a hazájában meghatározó Bartók és Kodály hatással szemben.”


(Részlet Gombos László mmakademia.hu felületen megjelent írásából)