Koncert

A20 ≋ The Raveonettes / Maluridé

A38 Hajó
2023. május 07. (vasárnap) 19:00

Helyszín:

A38 Hajó
1113 Budapest, XI. kerület, Henryk Sławik rakpart Petőfi-híd budai hídfő

THE RAVEONETTES
A széttorzított noise-gitárhangzást a klasszikus rock and rollal és némi újhullámmal vegyítő dán duó, a The Raveonettes négy felejthetetlen koncert után most ötödször lép fel az A38 Hajón, ezúttal 20. szülinapjukat ünnepeljük. Rock, artpop, melankólia és dinamizmus: a Raveonettesnél senki sem keveri ügyesebben ezeket.
Amikor a The Raveonettes kiadta debütáló albumát Whip it on! címmel 2002-ben, nagy volt a felhajtás a dán duó körül. A Lars Von Trier/Dogma ’95 dogmatikus koncepciójával és borotvaéles hangzásával a Whip It On! a közelmúltbeli dán történelem legnagyobb rockeseményét indították el. 20 év után a Whip It On! ugyanolyan precízen és megalkuvást nem ismerően hangzik. És 5 év koncertszünet után Sune és Sharin ismét egy sor jubileumi koncerttel folytatja.
"... Izgalmas számunkra, hogy a Whip It On! továbbra is ihletforrás. Ez az album valahogy kiállta az idő próbáját, és nagyon büszkék vagyunk rá. Izgatottak vagyunk, hogy újra élőben játszhatjuk annak 21 perces dicsőségében. Ez a saját kis időutazásunk.” Sune és Sharin
Sune Rose Wagner (gitár és ének) és Sharin Foo (basszusgitár, gitár és ének) az 1950-es évek amerikai rock'n'roll-jából, a 60-as évek lánycsapataiból és a kaliforniai szörfgitárhangzásból merítettek ihletet. Még a Noughties-ban részesei voltak az új garázsrock mozgalomnak, amelyben olyan bandák szerepeltek, mint a The Strokes, a The Hives és a The White Stripes. Egyedülálló hozzájárulásuk különösen Wagner and Foo „énekes édessége” volt: a tömörített, modális, édes fiú/lány harmóniák éles ellentétben állnak a kirobbanó és disszonáns hangzással, és az esőben való szörfözés sajátos érzésével.
A Raveonettes azóta számos banda ihletforrásává vált, és az NME szerint segített elindítani az amerikai popreneszánszot, amely a 10-es években zajlott le olyan zenekarokkal, mint a Best Coast, a The Drums és a Dum Dum Girls, akik a Raveonettes-ben találtak ihletet.
Az első albumuk megjelenése óta szilárd és megingathatatlan kultikus rajongótáborral rendelkező Raveonettes szeretné ünnepelni azt a hangzást, amitől az egész elindult. A duó a b-moll hangjában fog útra kelni, ami az egyik eredeti dogma volt, amikor a banda megalkotta a Whip It On! “-t Glorious b-mollban rögzítve”
Sune és Sharin az eredeti, 2002-es élő zenekart hozza, amelyben Manoj Ramdas gitáron és Jakob Høyer dobon játszik.


MALURIDÉ
A Maluridé formáció 2020 tavaszán alakult, jelenlegi felállásban 2022 tavaszától zenélnek együtt. Műfajukat leginkább lírikus, ének központú, elektronikus hangzásvilág jellemzi, néhol elrejtett klasszikuszenei harmóniákkal. A csapat tagjai ugyan Zeneakadémiát végeztek, mindannyian már a formáció megalakulása előtt kacsingattak a könnyű-, és az alternatív zenei irányok felé. Keep on trying című dalukkal bekerültek az idei év Telekom Electronic Beats - Szelektor pályázatának legjobb 10 pop dala közé, emellett az ELLE Magyarország különdíját is magukénak tudhatják.
Viszkeleti Júlia – ének
Farkas Virág Zazie – billentyű, vokál
Hodován Milán – elektronika, billentyű


≋ 20 years 20 nights ≋
Az A38 Hajó húsz éve horgonyzott le a budapesti kulturális élet főerére. A húsz évet húsz estével ünneplik. Koncertek, bulik és Ti! Mindenki, akinek az elmúlt húsz évet köszönhetik. Ünnepelj velük áprilisban és májusban az A38 szülinapi programjain.