Koncert

À‎báse

Müpa (Fesztivál Színház)
2024. február 18. (vasárnap) 20:30

Helyszín:

Müpa (Fesztivál Színház)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Km.: Bognár Szabolcs (billentyűk), Zahár Fanni (fuvola, altszaxofon), Ori Jacobson (tenorszaxofon), Hock Ernő (bőgő), Koroknay András (basszusgitár), 
Ziggy Zeitgeist (dob), Eric Owusu (ének, ütőhangszerek)


A Jazz Showcase záró koncertjén a kör bezárul, a világ pedig kitárul. Vasárnap is a jövő zenéjét halljuk, amelyben négy kontinens képviselteti magát. A Bognár Szabolcs billentyűs-producer vezette À‎báse évek óta meghatározza az európai jazz-hiphop-afrobeat szcénát, s hogy mi a titka sikerének, annak megfejtésére most a Fesztivál Színház közönsége is kísérletet tehet. Ehhez ráadásul a csapat legújabb, Awakening című lemezének anyaga szolgáltatja az alapot.


Bognár Szabolcs olyan sikeres formációk alapítója, mint a Solqlap Budapest vagy a The Mabon Dawud Republic, és olyan zenekarokkal játszott, mint az Amoeba, az Akkezdet Phiai vagy az Irie Maffia. 2018 óta Berlinben él és dolgozik, ahol többek között a Sonic Interventions, a Zeitgeist Freedom Energy Exchange (ZFEX) és Wayne Snow formációjának tagja. Szóló projektje, az À‎báse egyik fontos célja az afrobeat, a hiphop, a jazz és az elektronikus műfajok keresztmetszetének keresése. Kiadványaikat rangos DJ-k és rádiók játsszák. Legújabb lemezük, az Awakening a világszerte elismert Analogue Foundation és Bognár Szabolcs saját Oshu Records kiadója közös gondozásában jelenik meg 2023 őszén, a Müpa közönsége pedig a magyarországi premiert élvezheti. A zenekar tagjai a világ különböző sarkaiból gyűltek össze, és adják a közösbe saját meghatározó stílusukat, inspirációs forrásaikat: Zahár Fanni, Koroknay András, Hock Ernő és Szabolcs Magyarország, Ori Jacobson Izrael, Eric Owusu Sunday Ghána, Ziggy Zeitgeist pedig Ausztrália zenei kultúráját képviseli. „Az Awakening spirituális vezérmotívuma az élet körforgására, a folytonos újjászületés csodájára, a minduntalan egy új valóságra való ráeszmélés.”