Koncert

Augustin Hadelich és a Concerto Budapest

Keller András előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2024. május 28. (kedd) 19:30
Ár: 3100, 3900, 4800, 5900, 7500 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Km.: Mácsai Pál (színművész)


Beethoven: D-dúr hegedűverseny, op. 61
Mahler: V. (cisz-moll) szimfónia

A „hegedűversenyek fejedelme” és a szimfónia, amelynek eszményien szép Adagietto-tétele hallatán a Halál Velencében című klasszikus Visconti-film amerikai producerei állítólag így kiáltottak fel: „Ügyes ez a Mahler, dolgoztassunk vele máskor is!” Ez a két remekmű, Beethoven Hegedűversenye és Mahler V. szimfóniája alkotja a koncert programját, s bármily gyakran szólaltatják is meg a hangversenytermekben a repertoár eme alapdarabjait, az este mégis revelatív élményt ígér.


Hiszen a koncert két főszereplője a Kossuth-díjas Keller András, valamint a sok más elismerés mellett egy Grammy-díjjal is büszkélkedhető olasz-német-amerikai hegedűművész, a kiváló Augustin Hadelich lesz, s utóbbi nemcsak világszerte keresett szólistája, de szakértő elemzője is a műsoron szereplő versenyműnek. A Concerto Budapest és vezetője pedig régóta elkötelezett és hivatott előadója a nevezetes Adagiettónak - és egyáltalán: Mahler szimfonikus életművének, így minden egyes alkalommal a művek újabb színeit és rétegeit tárják elénk. Ezúttal feltehetőleg az Ötödik szimfónia Beethovenhez kötődő ismertetőjegyeit is kidomborítják, hiszen a friss házas és e művével ifjú feleségének szerelmet valló Mahler maga is többször utalt a nagy pályaelőd azonos sorszámú Sorsszimfóniájának mintaadó hatására.


A 2023/24-es évad során a Concerto Budapest Örkény Színházzal közös, INZERT elnevezésű programsorozatában a koncertek szerves részeként olyan szövegeket hallhat a közönség a társulat tagjainak előadásában, amelyek tartalmilag, hangulatukban, vagy a korszellemet megidézve összefüggenek a műsoron szereplő zeneművekkel. A május 28-i előadáson Mácsai Pál működik közre.