Koncert

Az A38 Hajó bemutatja: Tycho (US), Poolside (US)

Tycho előadó
Poolside előadó
Akvárium Klub (NagyHall)
2020. február 24. (hétfő) 20:00
Ár: 7900 Ft, lővét: 6900 Ft, Balcony ticket: 12900 Ft

Helyszín:

Akvárium Klub (NagyHall)
1051 Budapest, V. kerület, Erzsébet tér 12

Emlékeztek még a 2017-es budapesti Tycho koncertre? Ez a varázslat 2020 februárjában megismétlődik. A nemzetközi downtempo szcéna egyik legnagyobb neve újra városunkban, az Akvárium Klub Officialban játszik, az A38 Hajó szervezésében! A Grammy-jelölt "összművész", Scott Hansen produkciója hamarosan megjelenő új albuma, a Weather világkörüli turnéján, megújult felállással érkezik Budapestre. Velük tart Hannah Cottrell / Saint Sinner is, aki több új dalhoz kölcsönözte gyönyörű hangját. A Cottrell-lel való együttműködéssel Hansen egy régi álmát valósítja meg: elmondása szerint az új albumon a vokálok hangsúlyosabbak lesznek, mint bármelyik eddigi megjelenésén.


Az estét egy legalább ennyire izgalmas chillwave / daytime disco formáció, a Los Angeles-i Poolside nyitja.


Scott Hansen rendkívül sokoldalú tehetség. A kaliforniai fiatalember nem csupán fotós, grafikus, képző- és multimédia-művész, a szakmai körökben elismert iso50 blog létrehozója, de – erről az oldaláról talán többen ismerik - remek zenész is. A Hold Tycho nevű kráteréről elnevezett egyszemélyes projektjének (és a hozzá kapcsolódó, a koncerteken fellépő zenekarnak) nem is találhatott volna kifejezőbb nevet. Mert a Tycho muzsikája valóban egyfajta „asztrológiai zene”, némi túlzással akár „a szférák zenéjének” is nevezhetnénk.


Nagyszabású, lebegős, elszállós, kissé pszichedelikus IDM (azaz Intelligent Dance Music - „intelligens tánczene”) a Tycho produkciója, csilingelő, visszhangos gitárokkal, sodró basszusmenetekkel és álomszerű hangulatokkal.


A Tycho a kilencvenes évek második felének downtempójában gyökerezik, sokan a Boards Of Canadához hasonlítják. Önmagában a zene talán kissé „vékonynak” is tűnik (Hansen több interjújában elmondja, hogy elsősorban képzőművésznek tartja magát), de a látványos és aprólékos részletességgel kidolgozott, különleges vetítés egészen összetett, komplex élménnyé avatja a Tycho élő koncertjeit.


A képzőművészeti iskolát végzett, és grafikusként nagyon aktív Hansen saját maga készíti a Tycho lemezborítóit, videóklipjeit, és a kortárs elektronikuszenei színtér talán legegységesebb és legjellegzetesebb vizuális világát (igazi, zenéhez illő „ambientjét”) hozta létre. Ahogy művésznevét a Hold kráteréről választotta, úgy építgette az évek során markáns, természeti elemekből, kiüresített, minimalista tájképekből összeállított, Frank Stella konstruktivizmusát idéző műveit, lemez-bookletjeit és borítóit. A hasonló zenék fellegvárában, Com Truise, Emancipator és Gold Panda kiadójánál, a Ghostly Internationalnél alkotó Hansen már komplett összművészeti életművet hozott létre.