Koncert

„Az én szívem játszik...” // A népzene ünnepe - Sebestyén Márta koncertje

Erdőfű zenekar előadó
Andrejszki Judit előadó
Szabó Zsolt előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2024. január 28. (vasárnap) 20:00
Ár: 3900, 6500, 8400, 10900, 13 600 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Km.: Sebestyén Márta (ének), Szent Efrém Férfikar, Bittner Meenakshi Dóra,
Andy Irvine, Donal Lunny (tánc), Erdőfű Zenekar, Söndörgő, Szerényi Béla és fiai tekerőzenekara, Andrejszki Judit (ének), Szabó Zsolt (viola da gamba), Szamosi Szabolcs (orgona), Magyarpalatkai Banda

A magyar népzenét 2008 óta ünneplő gálasorozatban ezúttal Sebestyén Márta koncertje egyesíti a színtér számos szereplőjét. Mindezt úgy, hogy a hetvenes évek óta aktív, legendás énekesnő ezúttal már pályatársai gyermekeivel, a magyar táncházmozgalom sokadik generációjával lép színpadra, bizonyítva, hogy „a népzene szeretete nem múló szeszély”. Az Erdőfű Zenekar, a Söndörgő és a Szerényi Béla és fiai tekerőzenekara mellett itt lesz a Magyarpalatkai Banda, Írországból Andy Irvine és Donal Lunny, valamint számos további vendég. Igazi népzenei ünnep várható.


Sebestyén Márta így foglalja össze az este felépítését: „A koncepció az, hogy a mögöttem lévő évtizedek alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek sikerült ugyanúgy »megfertőződnie« a népzenével, mint annak idején nekem, amikor Halmos Béla és Sebő Feri felkaroltak. […] Kollégáim felserdült tehetséges zenészgyerekeit kértem fel - néhány korombéli mellett - hogy muzsikáljanak velem.” Az Erdőfűben Éri Péter két gyermeke a nyilvánvaló kapcsolódási pont, akikkel magyar népzenei blokkot adnak elő. A Söndörgő tagjait szintén születésük óta ismeri az énekesnő, velük görög, bolgár, szerb dallamok szólalnak meg. De lesz itt minden, amiről még híres Sebestyén Márta: régizene Andrejszki Judittal és Szabó Zsolt viola da gamba-művésszel, rockopera-részletek Szamosi Szabolcs orgonaművész közreműködésével. A Szent Efrém Férfikarral például Cseh Tamás-átirat hangzik el, továbbá lesz még izgalmas világzenei és táncos produkció Bittner Meenakshi Dóra táncművésszel, jönnek a magyarpalatkaiak és az ír barátok (Andy Irvine és Donal Lunny) is. Gála lesz a javából.