Koncert

Bach és társai avagy: nem minden J. S., ami BWV

Ötpacsirta Szalon / FSzEK Zenei Gyűjteménye
2024. március 22. (péntek) 18:00 - 23:59
Ingyenes

Helyszín:

Ötpacsirta Szalon / FSzEK Zenei Gyűjteménye
1088 Budapest, VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

„A régmúlt kincsei – barangolás a 18. század zenéjében” sorozat második rendezvényén Németh Zsombor hegedűművész–zenetörténész Konta Noémi csembalóművész közreműködésével Szászországba, a Lipcse–Drezda régióba kalauzolja el Önöket.

Johann Sebastian Bach (1685–1750) nem szorul különösebb bemutatásra: nevét talán azok is ismerik, akiknek amúgy nincsen különösebb kötődése a klasszikus zenéhez. Bach műveinek tematikus katalógusát (Bach-Werke-Verzeichnis, röviden: BWV) Wolfgang Schmieder adta közre 1950-ben. A katalógus 1080 olyan kompozíciót sorolt fel, amelyet az akkori tudás szerint J. S. Bach alkotott. A listára azonban számos olyan darab is felkerült, amelyről azóta kiderült, hogy egyáltalán nem, vagy nem teljesen J. S. Bach munkája. Ez természetesen nem von le semmit az értékükből, sőt, igazából minőségük fokmérője, hogy egy olyan illusztris zeneszerző műjegyzékébe kerültek be, mint J. S. Bach.
Az ismeretterjesztő előadással kombinált hangversenyen felcsendül egy kollaborációban készült szvit részlete, egy valószínűleg nem J. S. Bach által írt – de annál izgalmasabb – szonáta, illetve egy – minden kétségek ellenére – hiteles J. S. Bach mű is.

A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést kapnak az érdeklődők. A terem befogadóképessége korlátozott, ezért ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze, hogy ne vegye el mástól a részvétel lehetőségét.