Koncert

Bach – Mendelssohn: Máté-passió – keresztmetszet

Megyesi Zoltán előadó
Kovács István előadó
Fodor Gabriella előadó
Schöck Atala előadó
Bakonyi Marcell előadó
Kálvin Balázs előadó
Csiki Gábor zenei vezető
Aczél András játékmester
Mona Dániel műsorvezető
Online nézhető ONLINE
2021. május 24. (hétfő) 20:00
Ingyenes

Johann Sebastian Bach Máté-passió című oratóriumának legszebb részletei hangzanak el Felix Mendelssohn-Bartholdy átiratában. A közvetítés 20:00 órától látható az Opera Facebook oldalán és az Origón.


A Máté-passió Bach legnagyobb műve, mely nemcsak a protestáns egyházzenében, hanem az egyetemes zenetörténetben is felülmúlhatatlan csúcspontot jelent. Bach halála után a mű feledésbe merült. 1829. március 11-én, az eredeti előadás után egy évszázaddal a darab Felix Mendelssohn-Bartholdy vezényletével újra megszólalt, aki a romantikus előadói gyakorlathoz igazította a művet. A nagy sikerre való tekintettel Bach születésnapján, március 21-én megismételték a hangversenyt, amely jelentős társadalmi eseménnyé vált, s elindította a Bach-reneszánszot, tágabb értelemben a régebbi zenék feltámasztásának szokását is.


Az oratórium keresztmetszetének szólistái: Megyesi Zoltán, Kovács István, Fodor Gabriella, Schöck Atala és Bakonyi Marcell. Közreműködik: Vajda Klára, Bagosi Orsolya, Somogyi Balázs és Forgács Péter, a Magyar Állami Operaház Énekkarának művészei, valamint Kálvin Balázs zongorán. Zenei vezető: Csiki Gábor, játémester: Aczél András, műsorvezető: Mona Dániel.