Koncert

Balassa Sándor 85. születésnapi hangversenye

Helyszín/Időpont változás
Vígh Andrea előadó
Medveczky Ádám karmester
Zeneakadémia (Nagyterem)
2020. szeptember 10. (csütörtök) 19:30
Ár: 2000, 2500, 3000 Ft

Helyszín:

Zeneakadémia (Nagyterem)
1061 Budapest, VI. kerület Liszt Ferenc tér 8.

"Tájékoztatjuk közönségünket, hogy az esemény időpontja megváltozik. A koncertet 2020. szeptember 10-én 19.30-kor rendezzük meg a Zeneakadémia Nagytermében, változatlan műsorral. A május 28-ra megváltott jegyek és bérletek érvényesek a szeptember 10-i koncertre."


km.: Vigh Andrea (hárfa), MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel: Medveczky Ádám


Balassa Sándor: Cívisek városa, op. 91
Balassa Sándor: Fantázia hárfára és vonószenekarra, op. 76
Balassa Sándor: Magyar koronázási zene, op. 63

Balassa Sándor: Tündér Ilona, op. 45
Balassa Sándor: Damjanich imája, op. 48
Balassa Sándor: Hunok völgye, op. 69


A nyolcvanötödik születésnapot köszöntő hangverseny Medveczky Ádám karmesteri irányításával valósággal reprezentatív mintát kínál Balassa Sándor életművének második feléből, amelyek már címválasztásaikkal a nemzeti kultúra és a nemzeti múlt hagyományainak őrzését tanúsítják.


„Gondolatban legyen új a mű, kapcsolataiban gazdag, emberi gesztusaiban sokrétű. Legyen stílustiszta: a jelenlevő hangok csak önmagukból következzenek. (...) Csak egyféle mérce létezik: ezzel kell mérnünk a vakondtúrást és az Ararátot.” Egy több mint négy évtizede adott interjújában így fogalmazta meg az elsősorban önmaga elé kitűzött művészi-emberi elvárást Balassa Sándor, és ha a zeneszerzői stílus változott is az évek során, az életművet gyarapító új és még újabb kompozíciók azóta is e szellem jegyében fogantak. A nyolcvanötödik születésnapot köszöntő hangverseny is ezt igazolja majd, Medveczky Ádám karmesteri irányításával valósággal reprezentatív mintát kínálva az életmű második felének alkotásaiból, amelyek már címválasztásaikkal a nemzeti kultúra és a nemzeti múlt hagyományainak őrzését tanúsítják.