Koncert

Barokk orgonamuzsika Pálúr Jánossal / II.

Pálúr János előadó
Zemlényi Eszter előadó
Online nézhető ONLINE
2020. június 19. (péntek) 19:30

Először szólal meg az online közvetítéseken a felújított Voit-orgona, amelyen Pálúr János – az Ábrahám Consorttal és kiváló szólistákkal együtt – a két estét betöltő hangversenyen barokk mesterműveket játszik.


Händel: F-dúr orgonaverseny, HWV 292
J. S. Bach: Jauchzet Gott in allen Landen! - 51. kantáta, BWV 51


Händel az 1730-as években írta meg a zenetörténet első orgonaversenyeit, azzal a szándékkal, hogy oratórium-előadásainak szünetében közjáték gyanánt hangozzanak el a londoni Covent Gardenben. Az F-dúr orgonaverseny 1735. április 1-jén hangzott el először az Athalia oratórium előadásakor; érdekessége, hogy első tételének zenei anyagát – a kor gyakorlatától nem idegen módon – Händel egyik saját operájából kölcsönözte.


Bach 51. kantátája szintén ebből az időszakból való, 1730-ban keletkezhetett Lipcsében, és az egyházi kantáták között egyedi hangszer-összeállításra készült: a szoprán énekeshez a szélső tételekben trombita csatlakozik.


Km.: Pálúr János (orgona), Borsódy László (trombita), Zemlényi Eszter (szoprán), Ábrahám Consort (művészeti vezető és koncertmester Ábrahám Márta); szakkommentátor: Rákai Zsuzsanna


Pálúr János és az Ábrahám Consort hangversenye/II.


(A 2019. május 17-i hangverseny felvétele)