Koncert

CentriFUGA feat. Szűcs Dóra Ida

Szatzker Zsanett előadó
Bán Máté előadó
Tornyai Péter előadó
Online nézhető ONLINE
2021. január 17. (vasárnap) 18:00

Előadók: CentriFUGA, Szűcs Dóra Ida (tánc), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa), Szatzker Zsanett (harmonika), Bán Máté (fuvola), Tornyai Péter (brácsa)


Horváth Márton Levente: Movements in one Movement (ősbemutató)
Tornyai Péter: Fosforesque
Kedves Csanád: Samo gledam (ősbemutató)
Bolcsó Bálint: Interior (ősbemutató)
Bali János: Scratch (ősbemutató)
Szőcs Márton: Dance souterrain (ősbemutató)
Balogh Máté: Wanderers Nachtlied II (ősbemutató)


A 2013 őszén megalakult budapesti CentriFUGA Kortárs Zenei MűhelyBalogh Máté, Kedves Csanád és Tornyai Péter alapításával, Rajk Judit és a FUGA gondozásában –, az új magyar zenei törekvéseket, és alkalmanként annak összművészeti megfogalmazásait hivatott összefogni.


Az eredeti koncepció szerint negyedévente rendeznek a CentriFUGA koncertek a FUGA Budapesti Építészeti Központban. E hangversenyek egyfajta számadásként mutatják be az alapító tagok és más fiatal zeneszerzők aktuális alkotói tevékenységét. A törzshelyen lévő koncertek azonban kibővültek külső projektekkel is, így napjaink egy igen aktív és jelentős kortárs zenei csoportosulásáról beszélhetünk, eddig több, mint 70 koncerttel, többségükben ősbemutatókkal.


A műhelyhez természetesen előadók is tartoznak, és mint ahogyan az alkotók esetében, úgy az előadókat illetően is teljesen nyitottak a kapuk: a CentriFUGA bárkit szívesen lát, aki szeretne mélyebben belebújni, elmerülni az új zene fantasztikus világába, zegzugaiba. Igyekszik mozgósítani a legtöbb kortárs zene iránt érdeklődő, vagy éppen elhivatottságot érző fiatal magyar muzsikust és művészt.
A CentriFUGA feat. Szűcs Dóra Ida című koncert szintén egy társművészet bekapcsolásával történő esemény, amelyre a kortárs tánc, a mozgás jelenlétének tudatával komponáltak magyar szerzők új műveket, Szűcs Dóra Ida táncművésznek ajánlva.