Koncert

Debreczeni-Kis Helga, Pengetős Trió, Poklade Lemezbemutató

Poklade Zenekar előadó
Pengetős Trió előadó
Babcsán Bence előadó
Eredics Áron előadó
Fonó Budai Zeneház
2020. október 30. (péntek) 20:00
Ár: 1500 Ft , elővét: 1000 Ft (mindkét koncertre érvényes)

Helyszín:

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, XI. kerület, Sztregova utca 3.

Debreczeni-Kis Helga a “Fölszállott a páva” műsorában szerzett magának országos ismertséget. Ő volt először citerásként döntős. Jelenleg a Zeneakadémia hallgatója. Első lemeze, a “Korközlő” 2020-ban jelent meg. Helga az autentikus népzene minél pontosabb elsajátítása és továbbadása mellett fontosnak tartja a citera adta lehetőségek kihasználását minél szélesebb skálán.


A citera, a tambura, a koboz, mint rég nem látott rokonok találkoznak a Pengetős Trió muzsikájában és bőven van mit megbeszélniük egymással. Rokon hangszerek szólalnak meg, a formáció programja mégis rendkívül egyedi, amelynek alapja e három hangszer eddig jószerével ismeretlen együtthangzása. Repertoárjuk az autentikus népzenére épül, amelyet nyitottan, kreatívan és alázattal gondolnak újra, formálnak saját képükre. Muzsikájukat a virtuozitás, innováció és tradíció egyaránt jellemzi. 


A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán. A kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás. A Poklade zenekart legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István - tanítványai alapították 2010-ben, Mohácson. A koncerten a Fonó gondozásában megjelent új Balkántransz című lemezüket mutatják be. A zenekar vendége  Babcsán Bence (klarinét, szaxofon) és Eredics Áron (darbuka) lesz.