Koncert

Énekeljen mindenki! - Kodály: Háry János

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2020. május 17. (vasárnap) 11:00

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

A színház önmagában is varázslat, hiszen a színészi játék, a díszletek és jelmezek jóvoltából elképzelt történetek válnak valósággá a szemünk előtt. A zenés színház kétszeresen is az, hiszen itt a szereplők még énekelnek is, a jellemeket és a helyzeteket pedig a zene a maga sajátos eszközeivel ábrázolja. Az Operaműhely előadásai a 8-14 évesek számára kínálnak ízelítőt a műfajból.


Kodály a miénk. A Háry János a miénk. A mű nem a nagyotmondó obsitos kitalált hőstetteiről szól, hanem a magyar nép fájdalmairól és örömeiről, vágyairól és reményeiről, kudarcairól és arról a hitről, amely sok vert helyzetben segítette talpra állni. A nagyközönség ritkán gondol arra, hogy Kodály éppen egy ilyen vert helyzet országos dermedtségében komponálta a művet: néhány évvel a trianoni veszteség után.
A négy kalandból álló mű közismerten a magyar népzene apoteózisa. Kodály a folklór legszebb gyöngyszemeit választotta ki és helyezte foglalatba a mű zenéjének megalkotásakor. A játékosság, a humor is meghatározó eleme a Hárynak. A Marczibányi téri Kodály Iskola Kórusának tagjai ének-zene tanulmányaik révén napi kapcsolatban állnak a népzenével, s e kapcsolat a játékosságot sem nélkülözi. Toronykőy Attila rendezésének lényeges eleme, hogy a gyerekek aktívan részt vesznek az előadás létrehozásában, s így ez a Háry valóban az övék. Ezt - a közös éneklés örömét - szolgálja a vokális produkciók szimfonikus hátterét szolgáltató együttes, a MÁV Szimfonikus Zenekar is, Oberfrank Péter vezényletével.


Vezényel: Oberfrank Péter
Közreműködők: a Marczibányi Téri Kodály Iskola Kórusa (karigazgató: Puskás Gyöngyi) és a Máv Szimfonikus Zenekar
Rendező: Toronykőy Attila


Az előadás előtt, 9.45-10.30 óráig, Ráhangoló címmel az Előadóteremben ingyenes interaktív, játékos foglalkozást tartanak, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat, illetve egyéni jelentkezőket várnak. Előzetesen jelentkezni legkésőbb az előadást megelőző szerda éjfélig a csip@mupa.hu címen lehet, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. A foglalkozást minimum hat főnek tartják meg.


Korosztály: 10-14 év