Koncert

Fekete Bori és barátai koncert - Dobroda táncház

Dobroda előadó
Fekete Borbála előadó
Szlama László előadó
Eredics Dávid előadó
Buzás Attila előadó
Fonó Klub
2020. október 29. (csütörtök) 19:00
Ingyenes

Helyszín:

Fonó Klub
6700 Szeged, Dugonics tér 12

Fekete Bori az ifjú népdalénekes generáció egyik legtehetségesebb tagja. Mély tónusú, hajlékony és egyedi hangjának köszönhetően bátran és hitelesen kalandozik a különböző zenei műfajokban. Első szólólemezén őszintén tárja elénk széles zenei érdeklődési körének legszebb darabjait. Biztos kézzel vezeti hallgatóságát dalról dalra, Erdélytől Bulgáriáig. Dalairól így vall: „A hangot az élettől kaptam. Az én feladatom vigyázni rá, ápolni, fejleszteni, használni mások örömére. Játszani vele, kipróbálni újra és újra. Dallamok szólítanak meg a világban járva. Ilyenkor megmozdul bennem az ajándékba kapott képesség, új utakra sarkallva… és én hallgatok rá. Csodálatos zenészek kísérnek el ezeken az utakon. Hol a magyarszováti Kádár Erzsébet énekei marnak belém, hol egy török étteremből kiszűrődő dallamfoszlány ejt rabul. Rusztikus vonózaj szögez a földhöz, lantzene emel magasba. Bolgár ritmusok zakatolnak, duda süvít a régmúltból. Megszólítottak, tovább adom népdalaim.”


2007-ben született meg a Dobroda Zenekar, amely a nevét egy Nógrád megyében folyó patakról kapta. A patak folyton meg-megújuló vizével és jelentésével (jó víz) találóan jelképezi a zenekar hitvallását, küldetését.
A Kárpát medence autentikus népzenéje kiapadhatatlan forrást jelent a zenekar számára, repertoárját is e tárházból válogatja. A magyar népzene tanulása és elmuzsikálása adott lehetőséget a társulatnak, hogy találkozzon és együtt dolgozhasson a néptáncos és népzenei élet meghatározó alakjaival, ezzel magas szinten adjon értéket a magyar zenei hagyományok felelevenítéséhez úgy a színpadokon, mint a táncparketten, a falunapoktól, a művelődési házaktól kezdve Európán keresztül a világ legkülönlegesebb helyíneivel bezárólag.
A repertoárban megtalálható a Kárpát medence népzenéinek szinte teljes palettája. A teljes tudás azonban elérhetetlennek tűnik, hiszen mindig előkerül egy-egy rejtett kincs, amely elsajátítása kihívás és izgalmas feladat egyben. A cél azonban nem pusztán az önző "elsajátítás". A valódi célok között fellelhetők a tudás továbbadása, mások szórakoztatása, értékek átadása és bemutatása, egyáltalán annak az érzésnek az elérése, hogy szellemi értékeinkkel a környezetünket is értékesebbé tudjuk tenni néhány szent pillanatra.