Koncert

Fekete-Kovács Kvintett: The Fairy Queen

Ávéd János előadó
Cseke Gábor előadó
Horváth Balázs előadó
Csizi László előadó
Jókai Klub
2020. március 06. (péntek) 19:30
Ár: 2000 Ft, elővét: 1500 Ft, diák, nyugdíjas, Hegyvidék kártyával: 1000 Ft

Helyszín:

Jókai Klub
1121 Budapest, XII. kerület, Hollós út 5.

Fekete-Kovács Kornél (trombita, szárnykürt), Ávéd János (szaxofon), Cseke Gábor (zongora), Horváth Balázs (nagybőgő), Csízi László (dob)


2016. júniusában mutatta be a Magyar Állami Operaház Henry Purcell, A Tündérkirálynő című operájának adaptációját. Az eredeti művet Purcell egy felkérésre komponálta, amelynek apropójául II. Vilmos angol király és II. Mária 15. Házassági évfordulója szolgált. Erre az alkalomra William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékának bemutatójával készültek, de ezúttal az eredeti Shakespeare mű Purcell átkötő zenéivel egészült ki. 
Ezek a zenei betétek szövegeikben nem teljesen illeszkednek a prózai darabhoz, és valójában önálló cselekménnyel sem rendelkeznek, sokkal inkább hangulatfestő betétek voltak.
2015-ben Almási-Tóth András operarendező arra vállalkozott, hogy a darabot teljes egészében újraértelmezve vigye azt színpadra. Elhagyva Shakespeare remekművét, a zenés betétek szövegvilágát alapul véve, egy új történet, teljesen eltérő dramaturgia felrajzolása volt a cél. Ennek érdekében a darab egy, a negyvenes évek film-noire hangulatát idéző köntöst kapott, amelyben a karakterek, a díszlet, és a kosztümök mellett óriási szerep jutott annak az
ötletnek, amely szerint Purcell zenéjének bizonyos részeit egy, a színpadon elhelyezett jazz-együttes szólaltatja meg. Az így született adaptációk, átértelmezések és parafrázisok Purcell barokk világának és a ma zenéjének keresztezései.


JazzPéntekek a Jókai Klubban