Koncert

FOREST SWORDS (UK) - Live, Iamyank Dj set, Superflake

Superflake előadó
iamyank előadó
A38 Hajó
2024. március 16. (szombat) 23:30

Helyszín:

A38 Hajó
1113 Budapest, XI. kerület, Henryk Sławik rakpart Petőfi-híd budai hídfő

Forest Swords, azaz Matthew Barnes elektronikus zeneszerző/producer bejelentette vadonatúj stúdióalbumát 'Bolted' címmel, amely október 20-án jelenik meg a Ninja Tune gondozásában.

Az elmúlt néhány évet keresett zeneszerzőként és hangtervezőként töltötte - balett, film és videojátékok számára írt zenét -, a 'Bolted' című albumot az elmúlt évben egy raktárépületben vette fel, Barnes szülővárosában, Liverpoolban.
A 11 zeneszámon keresztül egyre mélyebbre merül egyedi hangzásvilágában, hogy olyan számokat szőjön össze, amelyek egyaránt hangzanak erőteljesnek és komornak, kísértetiesnek és eufórikusnak. Mint mindig a zenéjében, a melankólia és az öröm, a monokróm és a színes, a múlt és a jövő mind kétértelműnek tűnik. Az érzelmek pillanatról pillanatra változnak, a digitális és az akusztikus hangszerek közötti különbségek minden eddiginél jobban elmosódnak: az idő, a tér és a hangzás olyan összemosása, amely egyszerre játékos és teljesen életszerű.

Míg előző albumán - a 2017-ben megjelent, méltán elismert "Compassion" című albumon - Barnes szélesvásznú technicolourral játszott, a "Bolted" világa feszes, átgondolt, a fájdalmas sürgősség érzésével.

Csillogó dekonstruált szintetizátorok, torzított kalapácsok és marimbák pattognak a csattogó ütemekről és ködös vokálokról, mindezt könnyedén táncoló fúvós hangszerekkel egyensúlyozva; egy porréteg borítja minden egyes szám felszínét.


"Elég szörnyű fájdalmaim voltak egy lábtörés miatt, és más személyes dolgokkal is foglalkoztam, így az egész folyamat, hogy fizikailag itt ragadtam egy esős télen, egy idő után szinte pszichedelikus lett. A szobát egy kicsit úgy kezdtem érezni, mintha egy kapu lenne valahová máshová" - meséli az írási folyamatról.

"Elkezdtem azon kapni magam, hogy órákig csak ülök bizonyos textúrákkal játszva, amelyek elég megnyugtatóan hatottak: torzított szintetizátorok, oboák és fafúvósok és lenyomott dobok. A szünetekben 1980-as évekbeli popot, drone metalt, dubot tettem fel hallgatni. Idővel végül minden valahogyan beszélt egymáshoz, és lassan belekerült a számokba."