Koncert

Galaxisok // Ellenszélben lemezbemutató koncert - Vendég: Platon Karataev duo

Galaxisok előadó
Dürer Kert
2024. április 06. (szombat) 19:30
Ár: 5500 Ft, elővétel: 5000 Ft

Helyszín:

Dürer Kert
1117 Budapest, XI. kerület, Öböl utca 1

Galaxisok: Ellenszélben lemezbemutató koncert a Dürer nagytermében.
A Galaxisok előtt a Platon Karataev duo felállásának koncertjét hallgathatjátok meg együtt.
Az első csókok ízét őrző padok helyén szálloda vagy lakópark épül, a szél elfúj titeket Nyugat felől Keletre, és mi hiába álmodtok a szépségről, folyton betonfalakba futtok.


Az Ellenszélben igazi protestlemez, a Galaxisok történetének leginkább közéleti ihletésű, legpolitikusabb kiadványa, sokszor dühös és szenvedélyes, néha pedig elkeseredett. Álmok és nosztalgia helyett most a jelenről szól, egy olyan korosztály szemével, mely gyakran tehetetlenül figyeli, ahogy közös hajóját számára elfogadhatatlan irányba kormányozzák számára elfogadhatatlan karakterek.

A Szabó Benedek vezette Galaxisok a legkacskaringósabb pályájú hazai zenekarok egyike. A polbeates szólólemezekből idővel csilingelős indie, majd kísérleti zongorás balladák lettek, ezt pedig dél-amerikai és afrikai hatásokkal operáló világkörüli duplalemez (Történetek mások életéből), majd a nyolcvanas évek kazettás undergroundját idéző szintis posztpunk-album (Minket ne szeress!) követte. A sok változó mellett egy dolog érintetlen maradt: az egyből felismerhető dalszövegek felejthetetlen hangulata. A Galaxisok 2024-ben új lemezzel jelentkezik, nyolcadik albumuk címe Ellenszélben.


Tavaly januárban jelent meg a Platon Karataev harmadik nagylemeze, a Partért kiáltó, amelynek dalaiban a zenekar tovább merül, és a létezés magját igyekszik körbejárni: módosult tudatállapotokban bolyonganak, találkoznak a határtalannal, valamint szembenéznek önmagunkkal és az elmúlással is. A dalok azóta olykor, így ezen az estén is duó felállásban csendülnek fel, az új album számai mellett korábbi szerzemények is elhangzanak majd, de a készülő negyedik lemezbe is bepillantást nyerhetünk.