Koncert

Hagyományok újrafogalmazva – Trio Dakoda - Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Trio Dakoda előadó
Magyar Zene Háza
2024. január 14. (vasárnap) 19:00
Ár: 3500 Ft

Helyszín:

Magyar Zene Háza
1146 Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3-5

Siegfried Kutterer - Interlude no3.“Letzgi\\\"
Holló Aurél - Dance of the Cicadas
Baráth Bálint - Új mű (ősbemutató) (a Trio Dakoda-nak ajánlva)
Dániel Láposi - Circle of Encounter
Wolfgang Rihm - Stück
François Sarhan - Homework (Láposi Dániel szólója)
Thierry de Mey - Musique de table Rolf Wallin - Stonewave (trió változat)


Az Átlátszó Hang Fesztivál Ütőhangszeres Napján a feltörekvő fiatal magyar ütőhangszeresek mellett külföldi fellépők is érkeznek a Magyar Zene Házába. Az esemény egyaránt irányul a magyar ütőhangszeres tradíció fenntartására, valamint az itthon kevésbé ismert, progresszív irányzatok prezentálására. A 2021-ben alakult Trio Dakoda koncertje új perspektívát kínál a magyar közönség számára már ismert ütőhangszeres kamarazenei irányzatokhoz.


Az ütőhangszeres zenében legrégebbre visszanyúló kultúrák általi inspirálódás épp olyan jelentős az együttes számára, mint a kollektív kompozíciós munka - együtt zenélés, közös zeneszerzés és zeneszerzőkkel való szoros együttműködés. A koncerten fontos szerepet kapnak afrikai és indiai tradicionális zenékre épülő kortárs magyar kompozíciók, melyek nagy részben a zeneszerzők és az együttes közös munkája során nyerték el végső formájukat. A műsor második felében az ütőhangszerek és a zenés színház kapcsolata is előtérbe kerül, a művek között Thierry de Mey klasszikusával, az Asztali Zenével. A koncert zárószáma Rolf Wallin hangorkánjának, a Stonewave eredetileg ütős szextettként elterjedt verziójának trióra alkalmazott változata.


Az Amadinda Percussion Project (APP) palántái közül kikerült fiatal magyar tehetségek elementáris hangzásokkal, érzékeny kamarazenéléssel és pezsgő virtuozitással egyaránt várják a hallgatóságot. A “Dakoda” ősi indián név, mely “barát”-ot és “szövetséges”-t jelent, jellemezve ezzel az tagok közös gyökereken alapuló szellemiségét és munkáját. Burcsik Dávid, Hencz Kornél és Láposi Dániel zeneakadémista éveik alatt ismerték meg egymást és fedezték fel a lehetőségét egy együttes megalapításának. A trió kezdeti motivációja az volt, hogy létrejöjjön egy olyan fiatal ütőegyüttes, amely közös identitáson és zenei hagyományon alapul, és újrafogalmazza a magyar ütőhangszeres tradíció formuláit a 21. századi közönség számára. 2021-es megalakulása óta az együttes több alkalommal fellépett a Zeneakadémia színpadain, ahol egy teljes estét kitöltő bemutatkozó koncertet is játszott.


Megjelent a 2022-es luxembourgi ütőhangszeres kamaraversenyen, valamint az APP keretében a Percussive Arts Society International Convention-ön (USA). A 2023/24-es évadban pedig már a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Magyar Zene Házában, az Átlátszó Hang Fesztiválon is hallhatja majd a közönség.