Koncert

Händel: Occasional Oratorio (Alkalmi oratórium), HWV 62

Ducza Nóra előadó
Jekl László előadó
Németh Pál karmester
Zeneakadémia (Nagyterem)
2024. április 06. (szombat) 19:30
Ár: 2900, 3900, 4900, 5900 Ft

Helyszín:

Zeneakadémia (Nagyterem)
1061 Budapest, VI. kerület, Liszt Ferenc tér 8.

Km.: Ducza Nóra, Lökösházi Mária (szoprán), Kéringer László (tenor), Jekl László (basszus) Kodály Kórus Debrecen (karnagy: Kocsis-Holper Zoltán), Savaria Barokk Zenekar, vezényel: Németh Pál


Április 6-án, a Zeneakadémián hallható Händel „Alkalmi oratóriuma” (Occasional Oratorio), az a mű, amely egész Angliát megérintette a 18. században. A jakobita lázadás leverése és a monarchia támogatása által inspirálva, Händel villámgyorsan alkotta meg ezt a különleges darabot. A Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Barokk Zenekar egyedülálló előadásában életre kel a mű, amelyben debütál Lökösházi Mária szoprán énekművész, karmestere Németh Pál.


Lökösházi Mária szoprán énekművész. A zene születése óta állandó része az életének. Zenei tanulmányait Sapszon Ferencnél, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában kezdte. A több mint 10 éves kóruséneklés után magánénekesként tanult tovább a Szent István konzervatóriumban. 2014 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke, ahol klasszikus énekszakon Halmai Katalinnál végezte el az alapképzést. Mesterdiplomáját 2021-ben Oratórium- és dalének szakon szerezte, Pászthy Júlia növendékeként. 2018-ban elnyerte az MMA ösztöndíját. Jelenleg a Zeneakadémia doktori ösztöndíjas hallgatója. Énekművészként mindig fontos volt számára a zenei korszakok közötti átjárás, ezért énektechnikáját és repertoárját ennek megfelelően fejlesztette. Előszeretettel énekel régizenét, valamint különböző stílusú dalokat, emellett az olasz bel canto stílus, valamint a kortárs zene elkötelezett előadója.


A barokk éneklés sajátos technikája is közel áll hozzá. Több alkalommal énekel Bach Máté Passiójában, Händel Alkalmi Oratóriumának előadása pedig a Savaria Barokk Zenekarral történő első együttműködésének gyümölcse, amit a Zeneakadémia nagytermében hallgathatunk meg április 6-án.


Az „Alkalmi oratórium” több tételét korábbi kompozícióiból átveszi, megszólaltatva Händel zsenialitását és alkotói kreativitását. Különleges élmény a ritka, ám csodálatos zenei előadás, mely méltán tartja helyét a zeneirodalom egyik kiemelkedő alkotásaként. A záró kórusban megelevenedik a „Zadok the Priest” ünnepi ereje, „felkérve az Istent, hogy óvja és áldja meg a királyt hosszú élettel”. Ne hagyjuk ki ezt a különleges előadást, amely a Savaria Barokk Zenekar és a Magyar Händel Társaság közreműködésével kerül bemutatásra.