Koncert

Húsvét Mascagnival (Messa di Gloria, Parasztbecsület)

Kesselyák Gergely karmester
Balatoni Éva előadó
Kálnay Zsófia előadó
Kelemen Zoltán előadó
Gál Erika előadó
Komlósi Ildikó előadó
Erkel Színház
2020. április 12. (vasárnap) 19:00
Ár: 1900, 3300, 6400, 7900 Ft

Helyszín:

Erkel Színház
1087 Budapest, VIII. kerület II. János Pál pápa tér 30.

km.: Magyar Rádió Énekkara, N. N., László Boldizsár, Gál Erika, Balatoni Éva, Kelemen Zoltán,  Kálnay Zsófia, Kesselyák Gergely, Komlósi Ildikó


Messa di Gloria
Mascagni nevéről elsősorban a Parasztbecsület jut eszünkbe, pedig hasonlóan felemelő élményt nyújthat a címe által is sugárzást, ragyogást sejtető mise, mely a Gloriát helyezi a középpontba. A szerző 1887-ben kezdte komponálni a művet, a munkafolyamatot azonban megszakította egy megrendelés: éppen a Parasztbecsületé. Nem csoda, ha a mise áradó dallamvilága, az érzelmes, romantikus ívek, a szinte drámai feszültségű pillanatok és az olykor személyes kamarahangzás – gondoljunk a briliáns hegedűszólóra a Benedictus előtt! – helyenként a Parasztbecsületre emlékeztetik a hallgatót.
A két férfi szólistára, zenekarra és énekkarra írt művet Mascagni végül 1888-ban mutatta be tanítványainak előadásában a dél-olaszországi Cerignolában. Néhány év múlva pedig ezzel a művel ünnepelték a pompázatos orvietói katedrális megépítésének 600. évfordulóját.


Parasztbecsület
Koncertszerű előadás olasz nyelven, magyar és angol felirattal
Pietro Mascagni egyfelvonásosáért valósággal megőrült a világ: váratlanul robbant be az operaéletbe ő maga, és merész, új témát feszegető operája is, amelyet százak utánoztak utána, s amellyel olyan sikereket aratott, amelyeket később egyetlen művével sem tudott túlszárnyalni. Mascagni a verismo egyik fő művét alkotta meg: operájában mindennapi hősöket láthatunk, akik saját, fékezhetetlen szenvedélyüknek válnak áldozatává.
Rabul ejtő, érzéki muzsika, magával ragadó, feszült dráma. Szerelem, félténység - és bosszú.

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás