Koncert

In Memoriam Kocsis Zoltán - Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Elmarad
Nemzeti Énekkar előadó
Cser Ádám karmester
Kovács János karmester
Balog József előadó
Fodor Beatrix előadó
Schöck Atala előadó
Szappanos Tibor előadó
Cser Krisztián karigazgató
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2020. november 06. (péntek) 19:30
Ár: 2500, 3500, 4000, 4500, 5500 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

A Kormány veszélyhelyzet idején alkalmazandó, november 3-án kiadott védelmi intézkedései a kulturális rendezvények nézőszámát és az ültetés rendjét szigorúan szabályozza.
A Nemzeti Filharmonikusok számára kiemelten fontos a közönsége egészségének védelme és az előírt szabályok betartása, de időre van szüksége arra, hogy alkalmazni tudja az új rendelkezéseket. A rendkívüli érdeklődésre, a jegyet már megvásárolt nézők nagy számára tekintettel a Nemzeti Filharmonikusok 2020. november 6-i "Emlékezet-koncert - In Memorian Kocsis Zoltán" c. hangversenye elmarad.
A megváltott jegyek november 30-ig másik koncertre cserélhetők vagy visszaválthatók. Az elmaradt hangversenyre szóló belépők jegyár-visszafizetésére személyesen csak a Károly körút 21. szám alatti külső jegypénztárban van lehetőség, a jegyek cseréje mindkét külső jegypénztárban biztosított. A jegyek vonalkódjainak megküldésével és a csere koncert kiválasztásával a visszafizetést vagy a jegycserét a jegy@filharmonikusok.hu e-mail címen, vagy a +36 (1) 411-6636 telefonszámon is megrendelhetik.


A Nemzeti Filharmonikusok mindent elkövet annak érdekében, hogy a jövőbeni hangversenyek biztonságosan, az előírt szabályoknak megfelelően megrendezze.


Km.: Balog József (zongora), Nemzeti Filharmonikus Zenekar; vez.: Cser Ádám (nyitómű), Kovács János


Beethoven: Egmont-nyitány, op. 84
Liszt: Haláltánc, S. 126
Liszt: Ave Maria (Róma harangjai)
Liszt – Kocsis: Ave Maria
Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia, op. 92


2016. november 6-án hunyt el hatvannégy évesen Kocsis Zoltán, aki zongoraművészként, zeneszerzőként, pedagógusként és karmesterként egyaránt beírta nevét a magyar zenetörténet könyvének legfényesebb lapjaira. Hosszú és dicsőséges zongoraművészi karrier után 1997-ben átvette az Állami Hangversenyzenekar vezetését, amely irányításával – Nemzeti Filharmonikus Zenekarként – nagy utat tett meg: néhány év alatt világklasszis együttessé fejlődött. Hangversenyünk minden száma a nagy művész tevékenységének egy-egy fejezetére utal. 2020. november 6-án, este fél 8-kor a Müpában Kocsis Zoltánra emlékezünk.


Elsőként Cser Ádám vezényli az Egmont-nyitányt: a mű forradalmi hangja illik Kocsis emlékéhez – a fiatal pianistát vérbeli zenei lázadóként ismerte meg a hetvenes évek közönsége. Kocsis Zoltán elhivatott Liszt-előadó volt, és sokoldalúsága, a magyar zeneéletben játszott „mindenesi” szerepe is sokban emlékeztet a nagy 19. századi zeneszerző–zongoraművész–karmester–pedagógus alakjára. Ezért ezen az estén Liszt művei állnak a középpontban. Elsőként rendhagyó zongoraversenye, a Haláltánc szólal meg a kiváló Balog József szólójával – a zongoraművész maga is fellépett Kocsis Zoltán vezényletével.
Szép rím, hogy ezután előbb meghallgathatjuk Liszt Ave Mariáját, majd ugyanez a mű Kocsis átiratában csendül fel, arra emlékeztetve, hogy a zeneszerző Kocsis nagy elődjeit – Bartókot, Kodályt, Debussyt, Rachmaninovot – szolgálta átirataival.
Egy interjúban arra a kérdésre, hogy hogyan kell Liszt műveit hallgatni, befogadni, Kocsis Zoltán csak ennyit mondott: „Szerintem az egyszerű befogadási igénynél nem tudok jobb módszert. Egyszerűen le kell ülni a székbe, hátradőlni és hallgatni.”
A koncert Beethoven VII. szimfóniájával zárul. “E szimfónia a felfokozott, szenvedélyes ünnepélyességnek, a szinte árnyékmentesen fénylő ragyogásnak minden addigit felülmúlóan merész zenébe öntése. Tematikája szenvedélyesebb, sodróbb lendületű, hangszerelése fényesebb, színesebb, harsogóbb minden addigi zenekari művénél!” (Bartha Dénes)


Bérleten kívüli hangverseny