Koncert

Jazz-tehetségbörze - shinterz

shinterz. előadó
Müpa (Zászlótér)
2020. február 07. (péntek) 18:00
Ingyenes

Helyszín:

Müpa (Zászlótér)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Megújul, mégis a régi marad a Jazz Showcase délutáni tehetségbörzéje, amely a tizenharmadik lesz már a sorban. Február 7. és 9. között ismét kilenc fiatal zenekar mutatkozik be a Müpa két hangulatos színpadán, a Zászlótérben és az Átriumban, hogy az illusztris személyekből álló nemzetközi zsűri kiválassza közülük a legizgalmasabb, leginkább figyelemre méltó csapatot, akik újabb megmutatkozási lehetőségeket nyernek majd határainkon innen és túl.


A börze azonban már mindennap 15 órakor elstartol, mert a megszokott koncertek előtt újdonságként egy közkedvelt médiaszemélyiség beszélget majd a zenekarok tagjaival, hogy a jelenlévők ne csak a Müpa nyomtatott műsorismertetőjéből kaphassanak képet az ifjú muzsikusokról, hanem a művészek saját szavaikkal is elmesélhessék, mi késztette őket arra, hogy a nem mindennapinak mondható jazz-zenészi pályán induljanak el. A beszéd azonban nem megy a zene rovására: minden zenekar egyórás koncertet ad. Ismét lesz köztük az elektronikus hangzásokkal kísérletező, olykor határokat feszegető együttes, köztük a SHINTERZ. vagy a Fekecs Ákos Project, a hagyományos stílusirányzatokat modern megoldásokkal saját képükre formáló instrumentális csapat, mint a Rodek Balázs Trió, a Sebestyén Patrik Sextet és a Szalóky Group, és lesznek köztük az énekhangot előtérbe állító, a legkülönbözőbb utakat választó formációk is: a Perpetuum, a Hász Eszter Quintet, a Nagy-Babos Rebeka Quartet és a Bari Lacika Trió. A jazzkedvelő közönségnek nem csak azért érdemes ellátogatnia a hétvégi fellépésekre, mert ingyenes előadásokon kaphat képet a hazai jazzszíntér jövőjéről, hanem mert maga is szavazhat a neki legjobban tetsző zenekarra.


A rendezvény szakmai partnere a Magyar Jazz Szövetség, a Zempléni Fesztivál és az ELTE Jazztanulmányi Kutatócsoport.


Közérthető melódiák városi közegben, avagy dalok póráz nélkül. A trió 2016 óta ereszti szélnek érzelmileg szélsőséges dalait nem mindennapi formában, a hazai zenei szféra különleges színfoltját képezve. A három tag keresett zenész: Szabó Dániel Ferenc a Mörkből, Csizmás András a Freakin' Discóból, Bécsy Bence pedig a Jónás Vera Experimentből és a BSW-ből lehet ismerős. A zenekar instrumentális improvizatív zenéjében több műfaj, a klasszikus, az experimentális zene, az ambient és az indie mosódik össze, eltörölve több stiláris korlátot és hagyományt. Alkotásmódjukat meghatározza a kísérletezés: a free jazz szabadságát elektronikus hangképekkel ötvözik szerzeményeikben. Első kislemezük 2020 őszére várható.

Március 3-án újra KultúrKedd!
március 3., kedd 00:00-24:00 Március 3-án újra KultúrKedd!

Kedvezményes jegyek csak egy napig a PORT.hu-n!