Koncert

Kaleidoszkóp – Jean-Samuel Bez és Jean-Luc Therrien koncertje

FUGA
2024. április 14. (vasárnap) 18:00

Helyszín:

FUGA
1052 Budapest, V. kerület, Petőfi Sándor utca 5

Ripoll: Estuaire de venelles, for Violin and Piano (2024)*
Fauré: Violin Sonata in A major, op. 13 (1875)
Alécian: Triptyque à l’Artsakh, for Violin and Piano (2023)
Boulanger: Nocturne (1911)
Peçi: Energie Caléidoscopique, for Violin and Piano (2024)*
Kreisler: Viennese rhapsodic fantasietta (1948)
*ősbemutató / world premiere


Jean-Samuel Bez francia hegedűművész és Jean-Luc Therrien kanadai zongoraművész 2016-ban az Orfordi Zenei Fesztiválon találkozott, rövid időn belül meg is alapították Duo J2-t. Ezt követően egy év sem telt el, máris elnyerték az első díjat az olaszországi Luigi Zanuccoli Nemzetközi Versenyen. Azóta rendszeresen turnéznak Európában (Franciaország, Ausztria, Olaszország) és Észak-Amerikában.


Bez és Therrien – akik mindketten Ausztria legjobb zeneiskoláiban tanultak – olyan repertoárt alakítottak ki, amely különös hangsúlyt fektet a 19. és 20. századi virtuóz szonátákra, köztük George Enescu, Francis Poulenc, Robert Schumann és César Franck műveire. Mindemellett szívesen játszanak kisebb és könnyedebb darabokat, olyan bécsi klasszikusokat, mint Fritz Kreisler, vagy olyan frankofón zeneszerzők kevésbé ismert műveit, mint Lili Boulanger, Gustave Samazeuilh vagy André Mathieu.


Első CD-jüket nemrég vették fel. Az album, amely különböző zeneszerzőktől hegedűre és zongorára készült fantáziákat tartalmaz, hivatalosan a 2022-es páneurópai turné előtt jelent meg, és Eugénie Alécian francia-örmény zeneszerző egy darabját is tartalmazza.