Koncert

Kapela Maliszów (PL), Vrencsán Anita, Lukács István, Dresch Mihály: Hegyi zene

Magyar Zene Háza (Koncertterem)
2024. október 06. (vasárnap) 19:30 - 21:00
Ár: 5500 Ft

Helyszín:

Magyar Zene Háza (Koncertterem)
1146 Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3-5

A Gyimesek magyar és a Beszkidek lengyel népzenéjének különleges találkozása


Km.:  Kacper Malisz (hegedű), Zuzana Malisz (ének, baraban dob), Ján Malisz (kisbőgő, harmonika), Dresch Mihály (szaxofon, fuhun, fúvósok), Vrencsán Anita (ének), Lukács István 'Luki' (hegedű), Simon Zsolt 'Gizi' (ütőgardon)


Európa hegyvidékeinek a világtól elzárt közösségeire az elmúlt évszázadok során jóval lassabban hatottak a világ kulturális arculatát időről időre átformáló mindenféle hatások, divathullámok, trendek, mint más vidékekre. A hegyi zenék éppen ezért archaikusabb játéktechnikát, dallamanyagot, zeneiséget őriztek meg, letűnt korok zenei arculatát. S mivel zenei szempontból ezeken a vidékeken mintha tényleg kicsit megállt volna az idő, sokszor hasonló megoldásokkal találkozhatunk egymástól földrajzilag távol eső hegyvidékek zenéjében is. Október 6-án a Magyar Zene Háza nagyszínpadán – a Tájak és zenéik programsorozatunk keretében – hírneves hegyi zenészek lépnek színpadra az erdélyi Gyimesekből (Lukács István „Luki” hegedűs, Simon Zsolt „Gizi” ütőgardonos és Vrencsán Anita énekes) és a lengyelországi Beszkidekből (a Kapela Maliszów trió). A koncerten közösen keresik zenei nyelvük kapcsolódási pontjait a népzene és a jazz fuzionálásának legnagyobb hazai mesterével, a Kossuth-díjas Dresch Mihállyal.


Kapela Maliszów A Kapela Maliszów egy családi zenekar Męcina Małából, a Beszkidek egyik kis falujából. A trió tagjai a multiinstrumentalista Jan Malisz és gyermekei – az énekes-dobos Zuzanna és a hegedűs Kacper. A zenekart régiójuk hagyományos zenéje ihlette: népdalok és tánczene a Beszkidekből és más lengyel régiókból. A tradicionális dalok mellett játszanak saját kompozíciókat is. Már Jan Malisz apja is zenész volt, ő bíztatta fiát a népzenekomponálásra is, a zenélés tehát a családban is régi hagyomány. Az együttes előszeretettel játssza a gorlicei régió zenéjét is: ez a régió egykor a lengyel, a lemkói, a magyar és a zsidó kultúra olvasztótégelye volt. Emellett Pogórze endemikus táncdallamait is játsszák. Lemezeiket, koncerteiket rengeteg díjjal, elismeréssel illették, Lengyelországon kívül is. Lukács István 'Luki' és Simon Zsolt 'Gizi' Hegedűn Lukács István 'Luki', gardonon Simon Zsolt 'Gizi' a gyimesközéploki Zerkula Zenekar tagjai, a gyimesi csángó népzene hiteles tolmácsolói, akik a legendás gyimesi cigány prímástól, Zerkula Jánostól és feleségétől, Fikó Reginától tanultak. Elkötelezett hagyományőrzőkként megőrizték a gyimesi népzene archaikus, egyedi hangzás- és ritmusvilágát, amely a Kárpát-medencében fellelhető legősibb dallamok közé tartozik. Repertoárjuk a gyimesi táncrend és dallamvilág teljes spektrumát öleli fel, a 'héjszá'-tól a sebes magyarosig. Luki orvos-kutató, Gizi mérnök-programozó, de szakmájukon kívül a zene iránti szenvedélyük köti össze őket. Virtuóz játékukkal és magával ragadó ritmusaikkal kápráztatják el a közönséget. Vrencsán Anita Vrencsán Anita gyimesi csángó énekesnő Kosteleken, a gyimesek és a Csíki-havasok egyik legeldugottabb völgyében született és nőtt fel. Itt a népzene és a tánc napjainkban is élő hagyomány, szerves része a mindennapi életnek. Anita a gyimesi csángó éneket és táncot szüleitől és a falu közösségétől sajátította el. Különleges hangjára és tehetségére már korán felfigyeltek Magyarországon és Romániában is. Többek között a Feszállott a Páva népművészeti tehetségkutató győztesei közé is bekerült. Jelenleg az ELTE zenekultúra szakos hallgatója. Énekét éles tisztaság és lágy könnyedség jellemzi, repertoárjában lassú és pörgős, 'keserves' és huncut dallamok egyaránt megtalálhatók. Dresch Mihály Dresch Mihály a hazai fúvószene egyik kiemelkedő óriása, játéka a népzene és a jazz határmezsgyéit kutatja. Zenekarával, és más formációival évtizedek óta járja következetesen és magabiztosan a saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni – a zenekarvezető és a mindenkori tagok által közösen kialakított – ötvözetével. Elkötelezettség a zenei koncepcióban, tisztelet és alázat a források iránt, kiemelkedő muzsikusok, új és örökzöldnek számító Dresch-szerzemények, sztenderdek Dresch-módra – mindezek együttese adja azt a zenei élményt, amit koncertjeinek közönsége minden esetben az újszerűség élményével gazdagodva tapasztalhat meg.