Koncert

Karzatkoncert - orgonahang új dimenzióban

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2024. április 04. (csütörtök) 19:00

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Mindig is érdekelte, hogyan szól a Müpa orgonáján Bach d-moll toccatája? Kíváncsi, milyen lehetett egykor a monumentális katedrálisokban ülve élvezni a zenét? A Müpa új, Karzatkoncert – orgonahang új dimenzióban címmel induló sorozatán nem csupán a világ legnagyobb koncerttermi orgonái között számon tartott hangszerünk páratlan hangzását ismerheti meg, de a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet is – szó szerint – teljesen más fénytörésben láthatja.

Vadonatúj klasszikus zenei sorozatunk alkalmain korábban még soha nem látott megoldással élünk: nagyjából egyórás orgonaestjeinket ugyanis kizárólag a karzatokról hallgathatja majd a közönség. S hogy miért? A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben máskor csak a mennyezet alá függesztve látható – az orgona felső részét kitakaró – hangvetőt (canopyt) leengedjük egészen a földszintig, a teret sejtelmes, mégis látványos fénybe burkoljuk, nézőink pedig az orgonával egy szinten foglalhatják el helyüket. Ezeknek köszönhetően a megszokottnál sokkal közvetlenebb hangi és vizuális élményben lehet része, ha velünk tart a koncerteken, amelyek során a hangszer sokak által ismert slágerdarabjai mellett igazi ínyencségek is elhangzanak.

A Karzatkoncertek megálmodója és első fellépője nem más, mint a Müpa rezidens orgonistája, Fassang László, aki maga is részt vett orgonánk kialakításában, a soron következő alkalmakon pedig az új orgonistageneráció legígéretesebb képviselői, Németh Zsuzsa, Zsilka Alan és Mekis Péter mutatja meg a közönségnek, melyek azok a zenék, amelyeket egy lakatlan szigetre vinnének magukkal.