Koncert

KHJ42 „M.I. a Zélet értelme?"- Kaukázus nagykoncert

Kaukázus előadó
Pásztor Anna előadó
Novák Péter előadó
Vincze Lilla előadó
Leskovics Gábor előadó
MOM Kulturális Központ - MOMKult
2023. október 28. (szombat) 19:00

Helyszín:

MOM Kulturális Központ - MOMKult
1123 Budapest, XII. kerület, Csörsz utca 18.

A három órás, két felvonásos koncert egy szokatlan színházi struktúrával, Szily Nóra moderálásával fogja  egybe a Kardos-Horváth János  által fémjelzett Kaukázus, Kafkaz, K2 dalok leg-jeit, olyan zenésztársak, barátok közreműködésével, akik valamelyik állomásán jelen voltak/jelen vannak a KHJ alkotói pályán. 

Pásztor Anna az Anna and the Barbies szuggesztív énekesnője, Leskovics Gábor a Pál Utcai Fiúk frontembere, Vincze Lilla énekesnő  és  Novák Péter a magyar zenei kultúra meghatározó alakja mind színpadra lépnek ezen az estén.

A KHJ42 „az élet értelme” nagykoncert elnevezésében rájátszik Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak című kormeghatározó könyvének végső csattanójára, amelyben a világ legnagyobb számítógépe a „Mi az élet értelme?”  kérdésre sokévnyi gondolkodás után ezt a választ adja: 42. 

Az idén 42 éves Kardos-Horváth János  sokévnyi dalaiból  válogatva vázol egy lehetséges alternatívát az élet értelmének fejtegetésére. A koncert 38 dala „így vagy úgy” hangszerelve érint TársadalomKritikát, KörnyezetVédelmet, Szerelmet, megmutatja a MagyarVibe-ot és mellette az UniverZoom-ot, mindezt erőteljes vizuál elemekkel,  eredeti fénytechnikai megoldásokkal erősítve. 
A KHJ42 nagykoncert egy sokszínű, sokrétű, sokstílusú előadás ígéretét rejti, olykor a Kaukázus dübörgésével, olykor a ToSoDa hangtálazásával, olykor Dömény Krisztián citerajátékával, olykor a BrassVibe rézfúvós taktusaival és Szinnyai Dóri vokálhangjával, olykor pedig csak elcsendesülve a KHJ akkordokkal és énekkel. És hogy a dal ne csak egyedül szóljon, Pásztor Anna, Vincze Lilla, Novák Péter, Leskovics Gábor (Lecsó) is megjelenik a színpadon egy-egy ikonikus közös dal éneklésére. 

Hogy a  szerteágazó irányokból, stílusokból, hangszerelésekből az előadás végére mégis egy kerek, egész egység bontakozzon ki, a koncert egésze négy tematikus egységre osztva szólaltatja meg 38 dalt. 

Az 1. MEGMOZDULTAM blokk a kezdetek kezdetének dalait értelmezi újra, eredeti vagy újrahangszerelt változatban viszi a színpadra akusztikusan egyedül, vagy szokatlan hangszeres kísérettel, meglepetés előadókkal. 
A 2. KRITIKÁTLAN TÖMEG blokk a sűrűsödés sűrűsödése, pörgős mainstream Kaukázus számok, fesztiválok eufórikus hangulata. 
A 2. blokk szünete után a 3. KERESEM AZ ÁT- a visszacsupaszodás egysége következik, hol szelídén, csendesen, hol vadul, belefolyva, kitörve, klasszikus KHJ számok vendégzenészek szólamaival remegtetve. 
A 4. záró blokk a HOZTAM, AMIT HOZTAM a jelenből indul de a  jövőbe mutat, népszerű Kaukázus slágerek és az elmúlt időszak legsikeresebb KHJ dalai. 


Ezt nyújtja a KHJ42 „az élet értelme” koncert.