Koncert

MAO Legendás Albumok - Kenny Burrell & John Coltrane

Online nézhető ONLINE
2021. február 23. (kedd) 20:00
Ingyenes

A két jazzóriás nevével fémjelzett lemez aligha maradhat ki a Modern Art Orchestra Legendás Albumok sorozatából. Kenny Burrell gitáros a jazztörténet legnagyobb személyiségeivel dolgozott együtt pályafutása során.
Burrell hangszerelt és szerzett is zenét, s 1956-tól folyamatosan lemezfelvételek közreműködője volt, csakúgy, mint a jelen anyagon hallható Tommy Flanagan zongorista, aki Burrell bátorítására költözött New Yorkba szintén 1956-ban. John Coltrane jelentőségét felesleges hangsúlyozni – szaxofonjátéka és a jazzben letett hagyatéka kikerülhetetlen személyiséggé tette őt a modern zenében. Paul Chambers nagybőgős és Jimmy Cobb dobos súlyos szerephez jutott a jazz ritmusszekciójának alakulásában, játékuk a mai napig hatással bír a muzsikusok szókincsére.
Az album személyzete több ponton is kapcsolódik egymáshoz. Paul Chambers nagybőgős, Jimmy Cobb dobos és Coltrane az első Miles Davis Quintetben tökéletesítették együttműködésüket. Ezek a találkozások a későbbiekben is nagy jelentőséggel bírtak. Flannagan Coltrane egyik leghíresebb lemezén, a Giant Steps-en is közreműködött, csakúgy, mint Chambers és Cobb.
A Kenny Burrell & John Coltrane anyaga a jazz egyik legkondenzáltabb pillanatképe, minden zeneszeretőnek erősen ajánlott.
A koncertközvetítés előtt interaktív beszélgetést hallhatnak a közreműködőkkel.