Koncert

MÁV Szimfonikus Zenekar - 50. jubileumi koncert Kobayashi Ken-Ichiroval

Zeneakadémia (Nagyterem)
2024. május 24. (péntek) 19:00

Helyszín:

Zeneakadémia (Nagyterem)
1061 Budapest, VI. kerület, Liszt Ferenc tér 8.

Km.: Kaneko Miyuji (zongora), vez.: Kobayashi Ken-Ichiro


Rossini: A sevillai borbély – nyitány
Liszt: I. zongoraverseny, S.124
Csajkovszkij: V. szimfónia, op.64

1974 tavaszán rendezte meg a Magyar Televízió első nemzetközi karmesterversenyét. Ez akkor nemzetközi viszonylatban is rendkívül ritka és nagyon tiszteletre méltó kezdeményezés volt, amelyet azóta sok országban követnek. A verseny négy fordulóból állt, a sportversenyek mintájára: selejtező, elődöntő, középdöntő, döntő. Az első fordulóban a MÁV Szimfonikus Zenekar játszott, a karmesteri dobogóra minden jelentkező fellépett, így ez tartott a leghosszabb ideig és tulajdonképpen ennek volt a legnagyobb a tétje: a továbbjutás, vagy az azonnali kiesés. A verseny győztese az akkor 34 éves, japán Kobayashi Ken-Ichiro lett, akit lenyűgöző karmesteri produkciói, valamint nem kisebb mértékben szerény, kedves magatartása miatt pillanatok alatt szívébe zárt mindenki: a közönség és a vele együtt fellépő zenekarok muzsikusai is. Hasonlóan közkedvelt lett a második helyezett Medveczky Ádám is. Kobayashi számára fényes nemzetközi karriert indított el a verseny, talán ő maga sem tudja, hány zenekar élén állt fél évszázados sikertörténete során. Egy valamit azonban tud és ezt soha nem mulasztja el megemlíteni: hogy az a zenekar, amelyet életében először vezényelt szülőhazája határain kívül, az a budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar volt.
Magyarországra nagyon sokszor hívták vissza, szinte minden élvonalbeli zenekart vezényelt. A Magyar Állami Hangversenyzenekarnak több éven keresztül volt főzeneigazgatója Ferencsik János halála után – de a MÁV Szimfonikusokhoz fűződő megkülönböztetett barátsága mindvégig megmaradt, ennek jele az, hogy hosszú évek óta a zenekar tiszteletbeli vendégkarmestere.
A jubileumi koncert jelentőségét azzal is emeli, hogy olyan szólistát hívott meg Liszt Esz-dúr zongoraversenyének előadásához, aki félig japán, félig magyar: Kaneko Miyuji Attila anyja magyar, apja japán, gyermekkorát félig Japánban, félig Magyarországon töltötte, zenei tanulmányait Magyarországon, a Váci Bartók Béla Zeneiskolában kezdte, majd Japánban folytatta, jól beszél magyarul is.
A MÁV Szimfonikus Zenekar szeretettel és büszkeséggel mond köszönetet régi barátjának a viszontlátás reményében.