Koncert

Messa di Gloria, Parasztbecsület

N. N. karmester
Balatoni Éva előadó
Kálnay Zsófia előadó
Kelemen Zoltán előadó
Gál Erika előadó
Erkel Színház
2020. április 17. (péntek) 19:00
Ár: 1900, 3300, 6400, 7900 Ft

Helyszín:

Erkel Színház
1087 Budapest, VIII. kerület II. János Pál pápa tér 30.

Közreműködik a Magyar Rádió Énekkara, N. N., László Boldizsár, Gál Erika, Balatoni Éva, Kelemen Zoltán,  Kálnai Zsófia


Puccininek már kisgyermekként élete részévé vált az egyházi zene: kisfiúként énekelt a templomkórus alt szólamában, ötéves korától tanult orgonálni édesapja irányításával, majd annak halála után – tízéves korától – a bencés templom orgonistájaként segítette a családot a fizetésével. A Messa di Gloriát mindössze 22 évesen írta, és a misét a luccai bemutató után hosszú évekig a feledés homálya borította.
Az egyházi mű több részlete ismerősen csenghet, mivel azokat később felhasználta operáiban: a Tosca I. felvonásának fináléjában a Gloria részlete, a Manon Lescaut II. felvonásának madrigáljában az Agnus Dei szólal meg, az Edgar című opera ravatali jelenetében pedig a Kyrie részleteire ismerhetünk rá.


Parasztbecsület
Koncertszerű előadás olasz nyelven, magyar és angol felirattal


Pietro Mascagni egyfelvonásosáért valósággal megőrült a világ: váratlanul robbant be az operaéletbe ő maga, és merész, új témát feszegető operája is, amelyet százak utánoztak utána, s amellyel olyan sikereket aratott, amelyeket később egyetlen művével sem tudott túlszárnyalni. Mascagni a verismo egyik fő művét alkotta meg: operájában mindennapi hősöket láthatunk, akik saját, fékezhetetlen szenvedélyüknek válnak áldozatává.
Rabul ejtő, érzéki muzsika, magával ragadó, feszült dráma. Szerelem, félténység - és bosszú.


 

Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás