Koncert

Meszecsinka

Meszecsinka előadó
Kobuci Kert
2020. július 14. (kedd) 20:00
Ár: 1500 Ft, elővét: 1000 Ft

Helyszín:

Kobuci Kert
1033 Budapest, III. kerület, Fő tér 1

A zenekar előző albuma megnyerte a Fonogram díjat a világzenei kategóriában. A Songlines Magazine (UK) ezt írta róla:
“vad és rendezetlen, mint a világegyetem végét ünneplő rave party filmzenéje”
2019 májusában jelent meg az új album “Állj bele a mélybe” címmel, amely folytatja a zenekartól megszokott eklektikus, ugyanakkor egységes hangképet. Hallhatunk rajta inuit torok éneket, altatót, szibériai népekre jellemző hangképzést, szerelmes dalt, telefonos próbafelvételt és az ősi rítusokra emlékeztető trance hangulatokat.
Meszecsinka egyike a 12 legjobb magyar világzenei együttesnek a Dal+Szerző magazin külön WOMEX száma szerint. A zenekart Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) alapította 2009-ben, nevét (magyarul Holdacska) egy bolgár népdalból kölcsönözték. A csapat aktívan turnézik. Bejárta Európát, játszott USÁ-ban és Kanadában, klipet forgatott a Vörös téren és road movie-t a Balkánon. A Kinyílok c. klip a vezető világzenei kiadó World Music Network és Európa egyik legismertebb népzenei magazinja, az fRoots video Top10-ében érte el a hatodik helyet.
A Global Hotspots program keretében Magyarország kulturális követeként előadásokat és workshopokat tartott dán iskolákban és egyetemeken.
Meszecsinka harmadik albuma 2016-ban jelent meg és kiemelten pozitív kritikát kapott. A HVG „zseniálisnak” nevezte, a Magyar Narancs pedig „talán az év világzenei albumának”. Németország legnagyobb lapja, a Frankfurter Algemeine is méltatta a zenekart németországi turnéja nyomán.
2017-ben Meszecsinka showcase fellépése New Yorkban az USA legfontosabb világzenei expóján, APAP-on elragadtatta a közönséget, a helyi sajtó pedig ezt írta róla: “Bár egy klubban voltunk, nem volt nehéz elképzelni, ahogy százezer ember egy európai nyári fesztiválon egyszerre csapkod és hajladozik válaszul Oláh színpadi szenvedélyére” (New York Music Daily)
2018-ban az „Álomban Ébren” album megnyerte a Fonogram díjat a világzenei kategóriában. A zenekar fellépett komoly fesztiválokon Portugáliában, Németországban és Oroszországban, Magyarországon a Sziget Világzenei Színpada és a MÜPA az év csúcspontjai.
2019-ben Meszecsinka új albummal és még több turnéval ünnepelte a 10 éves évfordulóját. A lemez egy német kiadónál, a Nordic Notes-nál is megjelent. Az új album eljutott az Worldmusic Charts Europe 7-ik helyére, játszotta sok külföldi rádió, köztük a napi 800.000 hallgatójú Bayern 2 rádió. Ősszel a Budapest Vinyl kiadó megjelenítette a lemezt vinylen.