Koncert

Metronóm Jazz Klub: Barabás Lőrinc Solo - Lemezbemutató

Barabás Lőrinc előadó
E78 - Zsolnay Kulturális Negyed
2024. május 30. (csütörtök) 20:00
Ár: 4500 Ft

Helyszín:

E78 - Zsolnay Kulturális Negyed
7626 Pécs, Major u.21.

Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző a budapesti improvizatív zenei élet egyik
meghatározó szereplője.


Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző a budapesti improvizatív zenei élet egyik meghatározó szereplője és mozgatórugója közel két évtizede. Különböző formációi és improvizatív klubestjei a jazz, elektronikus és neoklasszikus zene határmezsgyéire kalauzolnak el. Új szólólemezének minimalista, melankólikus darabjai Nils Frahm és Ólafur Arnalds neoklasszikus zenéire emlékeztetnek.


Barabás Lőrinc rendkívül aktív és termékeny előadó, felvételei folyamatosan újabb és újabb innovatív irányokat jelölnek ki. 2007 óta tizenkét albumot adott ki különböző zenekaraival, illetve szólóban. Az elmúlt években két, szimfonikus zenekarra írt darabját mutatták be (Metamorfózis, 2019; Játék, 2022), ami új távlatokat nyitott számára a kortárs komolyzene területén.


Barabás Lőrinc Solo
Barabás Lőrinc a 2013-as Sastra című albumával indult el a szólózenélés felé, ezt követte a 2015-ös Elevator Dance Music és a 2019-es Algorhythms című lemeze. Legújabb, 2023 végén megjelent, “22” című lemezén újabb arcát mutatja meg: az előző szólóalbumához képest még inkább előtérbe kerül a zongora; számos szerzemény akad, amelyben már egyáltalán nem hallható trombita. Bár van benne improvizáció, a jazzhez már nem sok köze van: a minimalista hangszerelésű, repetitív darabok szellemiségükben a Nils Frahm és Ólafur Arnalds nevével fémjelzett neoklasszikus irányzathoz állnak közel.


A melankólikus, filmzeneszerű számok Barabás Lőrinc szerint a gyorsuló világban a lelassulás, befelé fordulás igényét jelenítik meg. A világhírű japán jazztrombitás, Takuya Kuroda ezt írta a “22”-ről: “Gyönyörű dallamok vannak az egész albumon. Csodálatos kompozíciók nagyszerűen építkező témákkal. Szuper, lélekkel teli játék mind zongorán, mind trombitán.” A Recorder zenei blog szerint “lassú és türelmes lemez ez, de valójában nem is nehéz ráállni a ritmusára, és akkor a maga csöppet sem tolakodó módján igencsak hatásos”.


Az új album már meghallgatható és letölthető a Bandcampről, és hamarosan a streaming szolgáltatóknál is elérhető. Február elején CD-n is megjelenik, elsőként a február 1-i budapesti A38-as albumbemutató koncerten lehet megvásárolni. Szóló live actjében a kortárs, részben improvizatív szerzeményeinek megszólaltatásához a trombitán kívül zongorát és szintetizátort, loop stationt és hangmodulátorokat használ. Olykor meditatív hangulatot teremt, máskor ritmikusabb szövetet sző, a dance vagy az elektronika irányába mozdul el, de a jazzes vagy a klasszikusabb játékmódnak sem fordít hátat. Multiinstrumentális előadását nem csak hallgatni, de nézni is érdemes, hiszen látványos és egyedi performanszról van szó.