Koncert

Musica Moralia, Sophia Djebel Rose (FR), Raoul Eden (FR)

Musica Moralia előadó
A38 Hajó
2024. január 25. (csütörtök) 19:00

Helyszín:

A38 Hajó
1113 Budapest, XI. kerület, Henryk Sławik rakpart Petőfi-híd budai hídfő

musica moralia (Meggyesházi Éda) különleges hangulatú, experimentális poszt-folk világú énekesnő, zenész. Saját megfogalmazása szerint csendes zajt játszik – egyszer cimbalommal, máskor zongorával. A zenélést egy kéthúros gitárral kezdte és a zongorával, majd a csellóval folytatta, eközben megmagyarázhatatlan vonzalmat érez a ’80-as évek elektromos orgonáihoz is. Több mint tíz éve van jelen a zenei színtéren Magyarországon, Németországban, Hollandiában. 2012-es első megjelenését, a nagyrészt csellón és elektromos orgonán íródott Tooth and Teeth EP-t. 2016-ban követte debütáló nagylemeze Hell is Coming Home címmel, intim, rendkívül személyes, cimbalmon, zongorán, orgonán előadott dalokkal, a Normafa Records megjelenésében. A musica moralia jelenleg második nagylemezén dolgozik, a lemezfelvételen és az élő fellépéseken zenekarral kiegészülve, Meggyesházi Éda (cimbalom, orgona, ének) mellett Czitrom Ádám (basszusgitár), Jakab Péter (gitár, szintetizátor) és Király Márton (dob) működik közre.


Sophia Djebel Rose számára a költészet csak akkor nyer értelmet, ha tettekben ölt testet, és ez a meggyőződése vezérelte őt az elmúlt években. Ezek a radikális és életmegváltó döntések hosszú vándorlásra ösztönözték. Európát, a Maghrebet és a Közel-Keletet járta be, és az An Eagle in your Mind nevű folkduóval lépett fel, ahol az indiai harmóniumon énekelt és játszott. Zenészeti képzés és korábbi tapasztalat nélkül az ösztön és a hit irányította alkotásait. A munka során sajátította el az énekes szakma fortélyait. Sophia a törökországi és más földön található underground klubok atmoszféráját őrizte meg, valamint folyamatos szeretettel fordul a perifériák felé.


Raoul Eden gitáros, John Fahey, Robbie Basho, Jack Rose és Daniel Bachman szellemében zenél. Játékát mélyen befolyásolja a keleti zene, az indiai râga és a klasszikus líra, de gyökere a sötét primitív pszichedelikus blues világában található. Repetitív és eksztatikus szerkezeteket, konstruált és világító dallamokat és kvázi rögtönzött szabad formákat egyaránt fejleszt; Mindez a valóságon túli belső utazással határos.