Koncert

Nate Smith KINFOLK

Online nézhető ONLINE
2024. április 03. (szerda) 20:00

Idézze fel  a legemlékezetesebb koncerteket, előadásokat!

Újra megnyílikk a Müpa virtuális hangversenyterme: A Müpa Home sorozat keretében folytatódnak az ingyenes online közvetítések, melyek között az élő webcastok mellett műsorra tűzik a Müpa meghatározó előadásainak korábban rögzített felvételeit is. Élje át újra a legizgalmasabb produkciókat otthona kényelmében!


Az előadást a MÜPA honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján követhetik.


Nate Smith generációjának egyik legjobb, egyben legváltozatosabban foglalkoztatott jazzdobosa, aki Betty Carter és Dave Holland mellett szerzett nevet magának, majd számos más közreműködés után saját zenekarával is a kortárs soulos, fúziós jazz élmezőnyébe került. 2021-ben jelent meg Grammy-jelölt 2017-es KINFOLK albumának második része, a KINFOLK 2: See The Birds, ennek turnéja keretében érkezett a Müpába. A sztárvendégekben gazdag LP mindannyiunk fiatalkorába, a végtelen lehetőségek reményéhez röpít vissza.
Ha valakinek olyan mestere volt, mint Dave Holland, és olyanokkal játszott, mint Betty Carter, Pat Metheny vagy Chris Potter, annak kikövezett az útja a jazz világában. Nate Smith a későbbiekben mégsem a könnyű csapáson haladt. Fiatalon írt dalai közül egyet Michael Jackson is elénekelt, így indulhatott volna a soulpop irányába is, de ő a kettő közötti utat választotta, és sajátos megszólalását a funkos, soulos jazz környékére lőtte be. Első jelentősebb önálló albumával, a KINFOLK: Postcards From Everywhere-rel rögtön Grammy-jelölésig jutott, de addigra már nagyon sokan az ő jellegzetes dobolásának lüktetését szerették volna maguk mellett tudni. José James neosoulos jazzrapperrel folyamatosan együttműködtek, de Smith dobolását hallhatjuk az Alabama Shakes-frontember Brittany Howard nagy sikerű 2019-es szóló-bemutatkozásán is. A popzene felé nemcsak Paul Simonnal dolgozva tért ki, de a Vulfpack funkzenekar mókás mellékprojektjében, a Fearless Flyersben is ütött, 2020-ban pedig Norah Jones-kiadványon dobolt. Nem csoda, hogy bárkit hívott, mindenki örömmel vendégeskedett legújabb, tinédzseréveiről megemlékező, a zene nyújtotta boldogságot kutató albumán.


A felvétel a Müpa 2022. május 18-i koncertjén készült.