Koncert

„Néhai való jó Mátyás királ” - Zenei életünk a régi Magyarországon

Bognár Szilvia előadó
Kónya István előadó
Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum
2021. június 24. (csütörtök) 18:00
Ár: 2400 Ft, diák, nyugdíjas: 1200 Ft

Helyszín:

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum
1014 Budapest, I. kerület, Szent György tér 2.

km.:  Bognár Szilvia (ének), Szokolay Dongó Balázs (furulya), Kónya István (lant)


A koncert a 15-16. századi Kárpát-medence zenei világából nyújt sokszínű keresztmetszetet. A körutazás ellátogat a királyi és fejedelmi udvarok, városok, kastélyok, templomok, kúriák, valamint a falvak világába. A korabeli örökségben bőven fellelhetők írott és népi dallamok, folklorizálódott műalkotások és a műköltészetben irodalmivá tett népköltészeti formák is. A mű- és népköltészet, illetve a mű- és népzene közötti szoros kapcsolatot előtérbe helyezve készült a válogatás, rámutatva a különböző zene és költészeti formák, műfajok egymást folyamatosan termékenyítő, gazdagító folyamataira.


A trió felállás tudatos választás, hisz a lanttal kísért szólóének hagyománya egészen a középkorig nyúlik vissza. Az énekhanghoz társított lant és furulya pedig már a 13. századtól fontos szerepet játszottak zenei életünkben, már Anonymus Gestája is két fontos hangszertípusként említi a chytara-t (jelentése: pengetős) és a fistula-t (a sípok, fúvós hangszerek gyűjtőneve a középkorban).


A műsorban felcsendülnek kódexekben fennmaradt többszólamú művek, a magyar királyi udvarokkal kapcsolatban álló, vagy itt megfordult komponisták (Wolkenstein, Barbireau) szerzeményei, külföldi kéziratokban fennmaradt magyar vonatkozású táncok (Picchi, Heckel), lantdarabok (Bakfark, Newsidler), valamint magyar népi táncnóták. Az énekes válogatás műfajilag igen sokszínű, szerepel benne históriás és történeti ének, Balassi, Janus Pannonius egy-egy költeménye, egyházi népének, archaikus népi imádság, zsoltár, Tinódi, Wathay énekei, szerelmi -és virágének, mulattató, lakodalmi és szokásdal.


A jegyvétel előtt regisztráció szükséges, és a helyszín korlátozott férőhelyes.