Koncert

Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vez.: Rajna Martin

Rajna Martin karmester
Hadady László előadó
Pesti Vigadó (Díszterem)
2020. október 18. (vasárnap) 19:30
Ár: 3500, 4000 Ft

Helyszín:

Pesti Vigadó (Díszterem)
1051 Budapest, V. kerület Vigadó tér 2

Km.: Hadady László (oboa), Zempléni Szabolcs (kürt)


Farkas Ferenc Filharmonikus nyitány
Balassa Sándor Kettősverseny oboára és kürtre vonószenekarral, op. 72
Dohnányi Ernő fisz-moll szvit, op. 19


A koncert első száma igazi különlegesség: Farkas Ferenc a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara megalakulásának 125. évfordulójára komponálta ritkán hallható Filharmonikus nyitányát. „Páratlanul gazdag életművében viszonylag kicsi a szimfonikus zenekari művek aránya, és ezek között is ritka a nagyobb léptékű és nagy apparátust foglalkoztató kompozíció. Önálló nyitányból a Mester mindössze kettőt írt, mindkettőt külső felkérésre: az Eger város által megrendelt Ünnepi nyitányt egy évtizeddel később, 1978-ban követte a Filharmonikus nyitány” – írta a művészről Gombos László zenetörténész.


Balassa Sándor Kettősversenye két felkérésnek köszönhetően született meg: egy kürtversenyt és egy oboaversenyt is meg kellett alkotnia. A komponista egy opusban teljesítette a kettős feladatot. A darab egyik érdekessége, hogy a második tételben Mozart „nagy” g-moll szimfóniájának drámai hangjait idézi fel az első tétel kidolgozási részéből. A szólisták – Hadady László oboa- és Zempléni Szabolcs kürtművész – a világ zenei központjainak állandó vendégei.


Dohnányi Ernő nagyzenekari fisz-moll szvitje 1909-ben keletkezett. Az első tétel hat variációja – a Változatok egy gyermekdalra című művéhez hasonlóan – mind hangulatában, mind hangszerelésében sokszínű, tele sziporkázó ötlettel. A bruckneri scherzókkal rokonítható második tétel végén Mahler zenéjét megidéző kürttéma csendül fel. A románc melódiáját könnyed hangszereléssel tette varázslatossá. A fergeteges finálé rondója Mahler V. szimfóniájának utolsó tételével mutat rokonságot, megkoronázva a fin de siècle hangulatát idéző alkotást.


Lukács bérlet 1.