Koncert

OperaSzerda - Meyerbeer: A hugenották

Mona Dániel narrátor
Rőser Orsolya előadó
Boncsér Gergely előadó
Gábor Géza előadó
Heiter Melinda előadó
Kriszta Kinga előadó
Zsoldos Bálint előadó
Gábor Sylvie játékmester
Online nézhető ONLINE
2021. június 23. (szerda) 20:00
Ingyenes

2021. június 23-án, a 2020/21-es évad utolsó OperaSzerdáján Giacomo Meyerbeer A hugenották című nagyoperájának legszebb részleteit közvetítik az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról. A műsor 20:00 órától látható a Facebookon és az Origón.


Giacomo Meyerbeer, az ünnepelt szerző korának abszolút világsztárja volt nemcsak francia, de német és olasz nyelvterületen is. Mindhárom operastílusból merít, ám főműve, A hugenották a francia nagyopera eklatáns példája. Drámai cselekményvezetésű, lenyűgözően hangszerelt, nagyfokú virtuozitást igénylő zenemű, amely 1836-os párizsi ősbemutatója után csakhamar az egész világot meghódította, és azóta is a nagyromantika fontos ritkaságai között tartják számon. A történet alapjául Prosper Mérimée 1829-es, IX. Károly uralkodásának krónikája című regénye szolgált, illetve a francia vallásháborúk egyik szörnyű eseménye, az 1572. augusztus 23-án, Szent Bertalan éjszakáján lezajlott mészárlás, mely során a Párizsba gyűlt francia reformátusokat (hugenottákat) a király beleegyezésével lemészárolták.


A koncertszerű keresztmetszet szólistái: Rőser Orsolya Hajnalka (Valois Margit), Boncsér Gergely (Raoul de Nangis), Gábor Géza (Marcel), Heiter Melinda (Urbain) és Kriszta Kinga (Valentine). Zongorán közreműködik: Zsoldos Bálint, játékmester: Gábor Sylvie, narrátor: Mona Dániel.


Ha szerda, akkor OperaSzerda! Az Opera minden szerdán 20 órától az intézmény Facebook-oldalán bemutatja egy, a leállás ideje alatt elmaradt operaprodukciójának keresztmetszetét. Zongorán az intézmény korrepetitorai kísérnek, a mű legfontosabb részleteit pedig a produkciók főszereplői éneklik; így szándékozik az Opera fellépési lehetőséget biztosítani munkájuktól egyik napról a másikra eleső énekeseinek. A színpadi előadás fotóival színezett egyórás esteken, bár nem csendül fel a teljes mű, a cselekmény érthető marad, hiszen Mona Dániel zenetörténész összekötő szövegekkel foltozza be a szüzsén keletkezett lyukakat.