Koncert

Próbatermi E-vendégség - Nemzeti Filharmonikusok

Online nézhető ONLINE
2020. július 16. (csütörtök) 19:30

Az elmúlt hetekben az együttesek művészei a hosszú kihagyás után ismét felkeresték az eddig oly sok élmény helyszínét, azt a bizonyos, nagyon szeretett VI. emeleti próbatermet. Próbatermi vendégség zajlott a teremben – ám ezúttal a Közönség nélkül. De ott volt a kamera, s egy profi videós csapat, akik rögzítették az elhangzott és a Közönségnek  szánt muzsikálást. Boldog és örömteli zenélés volt.


Km.: Károly Edit, Puskás Eszter, Pintér Dömötör, Bálint Ágnes, Fekete Andrea, Kelemen Julianna, Somogyi Erika, Pintes Andrea, Estefán Tünde, Tóth Renáta, Halmosi Katalin, Silló Katalin (ének), Hutás Erzsébet, Stefkó Mihály, Papp Dániel, Miczki Rita (hegedű), Balogh Enikő (brácsa), Deák György (cselló), Sztankov Iván (nagybőgő), Dinyés Soma (csembaló), Horváth Béla, Budai Edit (oboa), Tönköly József, Salamon György (klarinét), Szalai Edina (fagott)


Wolfgang Amadeus Mozart: Hat notturno – K. 346, K. 436, K. 437 K. 438, K. 439, K. 549
Bartók Béla: 44 duó két hegedűre, BB 104 – részletek
Bartók Béla: Gyermek- és nőikarok
Antonio Vivaldi: d-moll versenymű két oboára és zenekarra, RV 535


A nagysikerű Próbatermi vendégség sorozat az egykori főzeneigazgató, Kocsis Zoltán kezdeményezésére indult el, lassan tíz éve. Ötlete a belső művészeti tartalékra, a hangszeres és énekkari művészek zenei ötleteire, szakmai ambícióikra, szólisztikus szerepekben való megmutatkozásokra épült. A Próbatermi e-vendégség is pontosan ugyanúgy készült, mint korábban, az elhangzó darabok ismét a művészek kimeríthetetlen tárházából kerültek ki.  A preklasszikus szerzőktől egészen a kortársakig terjed a műsor. Egyetlen megkötés volt, az is csak a lassan oldódó karantén miatt: egyik produkció létszáma sem haladhatta meg a tíz főt. Ennek eredményeképpen összesen nyolc, kb. 45 perces videót, 362 perc nettó zenét sikerült rögzíteni az önkéntes akcióban részt vevő 110 művésznek. A legutolsó estére, augusztus 6-ra még egy külön meglepetés is készült. Az idén születésének 250. évfordulóját ünneplő Ludwig van Beethoven műveinek  a martonvásári szabadtéri helyszín adott otthont, ahol a Nemzeti Filharmonikusok 1958 óta minden nyáron nagysikerű koncertekkel elevenítik meg a világ egyik legismertebb zenei géniuszának alkotásait.