Koncert

Rafael Mário Trio

IF Cafe
2024. április 23. (kedd) 20:00
Ár: 2600 Ft, kedvezményes: 2000 Ft

Helyszín:

IF Cafe
1092 Budapest, IX. kerület, Ráday utca 19.

Km.: Rafael Mario (zongora), Bartók Vince (basszusgitár), Hidász Tamás (dobok)


Rafael Mário a magyar jazz fiatal generációjának kimagasló tehetségű zongoristája. Triójának zenéje stíluskategóriákat átlépő, szerzeményeikben a kollektív improvizációnak is komoly szerep jut, a lírikus dallamok mellet. Legújabb, Out Of Zone című albumukat a mai hangzású zenék inspirálták, a zenekar frontembere Rafael Mário rég dédelgetett vágya, hogy zenéjük a nagyobb közönség elé is eljusson.

Rafael Mário Junior Prima-díjas zongoraművész nagypapája jazz-zenekarának próbáit látva már gyermekkorában biztos volt abban, hogy egész életében a zenével szeretne foglalkozni. Először dobolni kezdett, azonban ahol tanult, megpillantott egy hangversenyzongorát, és rögtön tudta, váltania kell, megvan a hangszere. Hatéves kora óta zongorázik. A Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetemen diplomázott, majd Torontóba költözött, ahol stúdiózenészként dolgozott. Több előadó session zongoristája, számos dalt szerzett hazai és külföldi művészek albumaira.

Saját trióját 2014-ben alapította meg, zenéjük stíluskategóriákba nehezen besorolható, saját szerzeményeik között a groove-os lüktetésű kompozíció éppúgy megtalálható, mint a magyar és roma népzenei elemekből táplálkozó alkotás is.

Mindhárman a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén szerezték meg a Mester diplomájukat, azonban a jazz-fősodor mellett állandó inspirációs forrásként tekintenek a kortárs könnyűzenei áramlatokra, ami esetükben többek között az elektronikus effektek bátor és széleskörű alkalmazásában érhető tetten új lemezük, az Out Of Zone is ezt kínálja a hallgatóságnak.


„ A lemez talán leginkább a zenei sokoldalúságomat mutatja be, az összes olyan zenei stílus megjelenik benne, amit szeretek. Fellelhető rajta egészen egyszerű pop zenei dal is, és még olykor Hip-Hop zenei alapokra írt kompozíció is. Az Out Of Zone cím ötlete onnan ered, hogy ezen a lemezem tényleg kiléptem a saját megszokott komfort zónámból és alkottam valami újat a korábbi lemezeinkhez képest" mesélte Rafael Mário.