Koncert

Savaria Szimfonikus Zenekar

Kovács János karmester
Kriszta Kinga előadó
Fekete Attila előadó
Busa Gabriella előadó
Kiss Tivadar előadó
Egri Sándor előadó
Rácz István előadó
Simon Krisztina előadó
AGORA - Művelődési és Sportház
2021. június 12. (szombat) 19:00
Ár: 3500 Ft

Helyszín:

AGORA - Művelődési és Sportház
9700 Szombathely, Március 15. tér 5.

Puccini: Pillangókisasszony


Közreműködők:
Cso-cso-szán: Kriszta Kinga
Pinkerton: Fekete Attila
Sharpless: Káldi Kiss András
Szuzuki: Busa Gabriella
Goro: Kiss Tivadar
Bonzo: Egri Sándor
Császári biztos: Rácz István
Kate: Simon Krisztina
és a Magyar Állami Operaház Kórusa


A japán kultúra a 19. század második felében nagy népszerűségre tett szert az európai művészet köreiben. A számos, misztikusnak tűnő tradíciója, az európai szemlélet számára szokatlan társadalmi berendezkedése írók és zeneszerzők fantáziáját egyaránt megmozgatta.


1900-as londoni tartózkodása idején Giacomo Puccini megtekintette David Belasco Madama Butterfly című egyfelvonásos színművének előadását. A darabot olyannyira szívbemarkolónak találta, hogy rögvest megkérte kiadóját, Ricordit az elkészítendő librettó jogi vonzatainak rendezésére. 1901 elején meg is kezdődhetett a munka, melyet Puccini kedvenc librettistáival, Luigi Illicával és Giuseppe Giacosával végezhetett. Szenvedélyesen zajlott a munka, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Illica el is utazott Nagasakiba a helyszínen gazdagítva tapasztalatait a japán kultúráról, Puccini pedig a japán zenét tanulmányozta hasonló elhivatottsággal. Az opera első előadása azonban mindezek ellenére csúfos kudarcba fulladt. A lényegesen átdolgozott verzió bresciai előadása volt az, mely 1904. május 28-án elhozta a megérdemelt és máig tartó sikert az alkotóknak.


Az opera szívszorító történetében két, egymástól fényévnyi messzeségben elhelyezkedő kultúra szimbolizálja az ártatlanságot és az érzéketlenséget; a feltétel nélküli bizalom és az önző léhaság tragikus találkozását jelenítik meg. Mindezt persze korántsem didaktikus tanmeseként formálták meg a Madama Butterfly alkotói. A morális korlátokat nem ismerő, a japán lányt játékfeleségként használó dúsgazdag Pinkerton és az amerikai tisztben a végsőkig megbízó és hozzá haláláig hűséges Cso-cso-szán nyomasztó történetének fojtogató atmoszféráját a lélekemelő melódiák, a Puccinire jellemző árnyalt, lágy zenekari színek elvonatkoztatják a valóságtól és a művészet katartikus régióiba emelik.


Harmónia bérlet, Szimfónia bérlet


Belépés kizárólag védettségi igazolvány és személyazonosságot igazoló okmány együttes bemutatásával lehetséges!