Koncert

Schumann & Szeder

Müpa (Fesztivál Színház)
2024. április 29. (hétfő) 11:00

Helyszín:

Müpa (Fesztivál Színház)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Km.: Szeder Szabó Krisztina (ének), Hegyi Zoltán (bőgő), Erdős Attila (ének), 
Balog Alexandra (zongora)
műsorvezető: Fazekas Gergely


Szeder: Reggeli dal
Schumann: Dichterliebe, op. 48 - 12. Am leuchtenden Sommermorgen

Egy igazi séf hagyományos alapanyagokból is képes előállítani rendhagyó menüt: a Zeneboncolás második programját nem csak ínyenceknek kínáljuk. A könnyűzene, a francia sanzon, a jazz és a folk hatásait egyedi stílusban ötvöző Szeder (vagyis Szeder-Szabó Krisztina) „partnere” ezúttal nem más lesz, mint a romantikus dalok nagy mestere, Robert Schumann. A szakértő magyarázatokkal kísért barátságos találkozó során kiderül, hogy a nagyon eltérő ízvilágok legmélyén nagyon is hasonló hozzávalók rejlenek. Ez az igazi fúziós konyha, Müpa módra!


A könnyű is lehet komoly, de a klasszikus sem feltétlenül nehéz: a Zeneboncolás sorozata ezt a tételt járja körbe. A figyelmes zenehallgatás korosztálytól függetlenül kulcs a zene megértéséhez. Hogy Schumann zenéje és egy mai, sikeres énekesnő dalai között miféle párhuzamok és hasonlóságok léteznek, arról a műsorvezető Fazekas Gergely informálja hallgatóságát. Segítségére lesz ebben Szeder és együttese, valamint Robert Schumann dalának előadásában a Magyar Állami Operaház énekese, Erdős Attila bariton és az életét London és Budapest között megosztó zongoraművész, Balog Alexandra. Szeder 2014-es Reggeli dala éppúgy a reggelnek ad zenei formát és metaforikus jelentőséget, ahogy Schumann „Egy fénylő nyári reggelen” című, 1840-ben komponált dala. Bár a két darabot több mint másfél évszázad választja el egymástól, és egészen más művészi közegben születtek, valójában több ponton kapcsolódnak egymáshoz, mint azt elsőre gondolnánk. A koncerten a közös pontok feltérképezése éppoly fontos cél lesz, mint a különbségek számba vétele. Ahogy az is, hogy lássuk: mindkettőnek fontos helye van a reggelről szóló dalok sokszáz éves történetében.


Az előadás után Lecsengető címmel a Zászlótérben ingyenes foglalkozást tartunk, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat várjuk.