Koncert

Smetana: Az eladott menyasszony - szcenírozott előadás

Hollerung Gábor karmester
Boncsér Gergely előadó
Balga Gabriella előadó
Megyesi Zoltán előadó
Cser Krisztián előadó
Fodor Beatrix előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2022. február 26. (szombat) 19:30
Ár: 2000, 3900, 4900, 5900, 6900, 8900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

km.: Vezényel: Budafoki Dohnányi Zenekar, Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar (karigazgató: Szabó Soma), vezényel: Hollerung Gábor, 
Balga Gabriella (Mařenka), Boncsér Gergely (Jeník), Cser Krisztián (Dr. Kecal, ügyvéd), Megyesi Zoltán (Vašek), Hábetler András (Krušina, Mařenka apja), 
Fodor Beatrix (Krušináné, Mařenka anyja), Bátki Fazekas Zoltán (Tobias Mícha, Vašek apja), Megyesi Schwartz Lúcia (Mícháné, Vašek anyja)


Bedřich Smetana 1866-ban befejezett művét joggal tekinthetjük népi operának, másfelől sok szempontból követi a kor divatos német Singspieljeinek mintáit, de mai tudásunkkal a darabot vérbő, életigenlő, lendületes zenéjével, színpompás nagyjeleneteivel, fergeteges tánctételeivel akár a musical őseként is értelmezhetjük.


Egyáltalán nem véletlen tehát, hogy Hollerung Gábor a látványos, sodró lendületű musicalrendezéseiről híres Szente Vajkot kérte fel a produkció színrevitelére. A BDZ műhelye leporolta a darabot, a készülő vadonatúj magyar változat a menzeli filmek világába helyezi át a történetet anélkül, hogy elrugaszkodna Smetana eredeti szándékaitól.


A zárt vidéki közösségbe érkező prágai ügyvéd, Dr. Kecal (Cser Krisztián) a község elöljárója, Mícha úr megbízásából azon munkálkodik, hogy Mícha fiát, az ügyefogyott Vašeket (Megyesi Zoltán) és a szerény körülmények között élő Krušináék híresen szép lányát, Mařenkát (Balga Gabriella) mielőbb összeházasítsa. A lány azonban fülig szerelmes a titokzatos Jeníkbe (Boncsér Gergely), akiről még ő maga sem tudja, hogy pontosan kicsoda. Innen indul a bonyodalom - árulás, hazugság, félreértés, hisztéria, veszekedés, balhé -, mindez pedig a falu örökké kíváncsi, mindenről véleményt nyilvánító közösségének orra előtt zajlik. Velük együtt szoríthatunk a szerelmeseknek az elkerülhetetlenül boldog vég reményében.

Sok tánccal és szenvedéllyel ígérünk igazi feltöltődést a farsangi időszakban.