Koncert

Szent István Filharmonikusok

Temesvári Bence előadó
Schöck Atala előadó
Jurij Szimonov karmester
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2024. április 28. (vasárnap) 18:00
Ár: 3500, 4000, 5000 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Km.: Temesvári Bence (gordonka), Schöck Atala (ének), Szent István Király Oratóriumkórus (karigazgató: Záborszky Kálmán), Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Női- és Férfikara (karigazgatók: Soltész Éva, Safarek Krisztián), vezényel: Jurij Szimonov


Wagner: Parsifal - előjáték
Saint-Saëns: I. (a-moll) csellóverseny, op. 33
Prokofjev: Alekszandr Nyevszkij - kantáta, op. 78
Borogyin: Igor herceg - Polovec táncok

Sok-sok év után újra szeretett együttese élén áll Jurij Szimonov, az egyik legismertebb orosz karmester. A koncert egyik legjobban várt száma Prokofjev kantátája, az Alekszandr Nyevszkij, amely eredetileg Eisenstein A jégmezők lovagja című filmjéhez készült, s amelynek fő alakja a XIII. századbeli orosz vezér, a Csúd-tavi csata hőse.


Szergej Eisenstein orosz filmrendező 1937-ben forgatta A jégmezők lovagja című történelmi filmjét. A zene megírására Prokofjevet kérte föl, aki a kísérőzene legjellegzetesebb részeit kibővítve alkotta meg az Alekszandr Nyevszkij kantátát. A történet címszereplője az a novgorodi herceg, aki 1240-ben, a Néva mentén legyőzte a svéd hadsereget, és a történet szerint a német keresztes lovagokkal szemben is ilyen hősies győzelmet vártak el tőle. A kantátát 1939. május 17-én mutatták be Moszkvában, a szerző vezényletével. Három hónappal a bemutató után kitört a II. világháború, és két évvel később a németek megtámadták a Szovjetuniót. A honvédő háborúra készülő orosz nép számára mind a film, mind pedig a kantáta erőt adóan példaértékű volt.