Koncert

Tavaszköszöntő - Tavaszi népszokások

Elmarad
Zagyva Banda közreműködő
Farkas Zoltán "Batyu" műsorvezető
Müpa (Fesztivál Színház)
2020. március 16. (hétfő) 11:00
Ár: 500 Ft

Helyszín:

Müpa (Fesztivál Színház)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Mindenki ismeri a nótát: Tavaszi szél vizet áraszt... A márciussal kezdetét vevő tavasz sokak számára a legkedvesebb évszak, amikor a természet megújul, újjászületik. A farsang, a tavaszköszöntés, a Gergely-járás, no meg a hideg telet remélhetőleg végleg búcsúztató Sándor, József, Benedek se maradhat ki a felsorolásból. A tavaszelő népszokásai zenével és tánccal, dallal és játékkal elevenednek meg a színpadon a Kistarcsai Pannónia Táncegyüttes gyermekcsoportjai és kiváló népzenészek jóvoltából.


Március a kikelet hava, amelyet a népi kalendárium tavaszelőként vagy böjtmás havaként emleget. A farsangtemetés a tél búcsúztatásának ősi, vidám, álarcos ünnepe, melynek során Farsang Dömétől egy egész esztendőre elköszönünk... Gergely pápára emlékezik a Gergely-járás: az újkorban a tanulók maguk és tanítóik számára gyűjtöttek adományokat, hívogatták iskolába az új tanulókat. A bő egy héttel később aktuális mondókát fejből fújjuk: „Sándor, József, Benedek, zsákban hozza a meleget.” A Kistarcsai Pannónia Táncegyüttes célja a Kárpát-medence tánchagyományainak továbbadása az új generációknak. Két gyermekcsoportjuknak, a „Barkóca” és a „Berkenye” hagyományőrző együtteseinek a hazai fiatal muzsikusgeneráció meghatározó együttese, a Zagyva Banda húzza a talpalávalót. A mesemondó és énekes szerepében a Népművészet Ifjú Mestere címmel is kitüntetett, számos népzenei rendezvényen és versenyen elismerést szerzett Navratil Andreát köszönthetjük, míg a műsorvezető a hazai néptáncos kultúra legendás alakja, Farkas Zoltán „Batyu” lesz.


Közreműködők:
Kistarcsai Pannónia Táncegyüttes „Barkóca” és „Berkenye” gyermekcsoportjai
Zagyva Banda
Navratil Andrea - mesemondó-énekes
Farkas Zoltán „Batyu” - műsorvezető
Jelinek Eszter, Szengyel István, Kiss Anna, Máté Móric - koreográfusok


Korosztály: 10-14 év


Az előadás után, Lecsengető címmel a Zászlótérben ingyenes foglalkozást tartanak, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat várják.