Koncert

Volt egyszer egy Gemini zenekar

MOM Kulturális Központ - MOMKult
2023. november 12. (vasárnap) 20:00

Helyszín:

MOM Kulturális Központ - MOMKult
1123 Budapest, XII. kerület, Csörsz utca 18.

Koncerttel egybekötött emlékest


Folytatódik a vándorlás, melynek során a Gemini zenekar örökzöldjeivel és külföldi világslágerekkel találkozhatnak a rajongók – még egyszer 2023. november 12-én a MOM Kulturális Központ Színháztermében. A koncert igazi örömzenélésnek ígérkezik meghívott zenészekkel, előadókkal.
A koncerten a régi nagy angol-amerikai slágerek (Deep Purple, Santana, Bee Gees) és a saját kormeghatározó és iránymutató örökzöldek (pl. Vándorlás a hosszú úton, Néked csak egy idegen, Azon a szombat éjszakán, Semmi sem tart örökké) hangzanak el.

A régi csapatból Baranski Lászó (gitár), Bardóczi Gyula (dob), Heilig Gábor (basszusgitár, ének), Markó András (orgona, ének), Victor Máté (ének) lép fel, Kovács Péter Kovax (zongora, ének) és Porvay György László basszusgitár közreműködésével. A műsorvezető B. Tóth László lesz.


A magyar Gemini rockegyüttes 1964-ben alakult, és az 1960-as-70-es évek meghatározó csapata volt. Az együttes első felállása ez volt: Várszegi Gábor (basszusgitár), Bardóczi Gyula (dob), Németh Dezső (szólógitár), Petneházy Gábor (szaxofon), Pusztai István (ritmusgitár), Szabó György (ének). 1971-ben Rusznák Ivánnal együtt Papp Imre is bekerült a Várszegi Gábor által alapított Gemini együttesbe.

A zenekar az 1970-es évek elején hatalmas klub-életet hozott létre. Eleinte az Omega és az Illés mellett ők közvetítették a nagy angol-amerikai zenekarok slágereit. Ma nem is gondolnánk, milyen kultikus helyek működtek ebben az időben, ahol fiatalok százai az akkori bandák zenéin nőttek fel.

Kezdetekben a Zrínyi utcai BM Tisztiklubban léptek fel, de zenéltek a Volán klubhelyiségében, a Citadella-diszkóban is. A Taurus Gumigyár kultúrtermében heti rendszerességgel ugyancsak felléptek. A Gemini sétahajóján hetente két alkalommal, divatbemutatókkal egybekötött koncerteket adtak!

Budapesten önálló klubjuk alakult a 70-es években, amelynek hatezer tagja volt állandóan. Nyaranta klubjuk volt a Balaton mellett is, amely akkoriban az egyetlen ilyen szórakozóhely volt. A. különböző vidéki nagyvárosokban, például Miskolcon, Kaposváron, Nagykanizsán is sorra alakultak a Gemini-klubok. Minden héten csütörtökön telt házat csináltak a legendás Várkert Bazár Ifjúsági Parkjában. A zenekar bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, amikor egy alkalommal az Ifi parkban 18 órán keresztül szünet nélkül játszottak. A hazai Gemini klubok mellett bejárták a környékbeli országokat is. Koncerteztek Bécstől Habarovszkig számos helyen.

Rajongó táboruk napról napra nőtt és mindezt úgy érték el, hogy ekkor még egyetlen hanglemezük, rádió- vagy tv-fellépésük sem volt.
Később saját számokkal is próbálkoztak. Külsős szövegíró hozta a verseket, majd Várszegi Gábor is besegített. A zenekarnak 1976-ban megjelent az első nagylemeze, rádiófelvételek készültek és több musicalben is részt vettek.
1973-ban Koncz Zsuzsával és Orszáczky Miklóssal együtt közreműködtek Bágya András és Huszár Erika által komponált A Fekete tó legendája című rockmusicalben. A Vígszínházban a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról előadásain eleinte csak a Locomotiv GT játszott, később azonban a Geminivel váltották egymást. Az 1976–1977-es évadban a Villon és a többiek című rockmusicalt kísérték a József Attila Színház előadásain. Villon költészetével Várszegi Gábor már régóta foglalkozott, életművét akarta színpadon is feldolgozni, hiszen a költő személyisége nem áll túl messze a popvilágtól. Az ötlettel felkereste Victor Mátét, aki az együttes első slágereit komponálta, és felvette a kapcsolatot a József Attila Színházzal. 1977-ben készült a Bolond Istók című tévéopera, amelyen szintén Victor Mátéval dolgozott az együttes. Felléptek Moszkvában is, ahová orosz nyelvű műsort vittek, melyben megzenésített Puskin és Majakovszkij versek is szerepeltek.

Történetük része, hogy az angol Tremeloes együttes előzenekaraként léptek fel a Kisstadionban, majd a Gemini 1973-ban megnyerte a Tessék választani! és a Made in Hungary közönségdíját.

A zenekar 1978-ig működött. 2001. március 9-én a Gemini egy jótékonysági koncert erejéig újra összeállt a Budapest Kongresszusi Központban. Ebből az alkalomból kiadtak egy válogatás-CD-t a legnagyobb slágereikből.