Koncert

Zárókoncert - 38. Régi Zenei Napok / Closing concert Live stream

Online nézhető ONLINE
2022. július 09. (szombat) 19:45
Ár: 4900 Ft

Km.: Ensemble Les Surprises zenekara és kórusa, Eugénie Lefebvre (szoprán), Jehanne Amzal (szoprán), Clément Debieuvre (haute-contre), François Joron (tenor), David Witczak (bariton), Etienne Bazola (bariton), vezényel: Louis-Noël Bestion de Camboulas


Charpentier: Te Deum
Desmarets: Usquequo Domine
Desmarets: Te Deum


Charpentier és Desmarets jelentős egyházzene- és operaszerzők voltak, osztoztak az olasz zene és az utazás iránti rajongásukban, de abban is, hogy nem szerettek Jean-Baptiste Lully "árnyékában állni". Lullyt ugyan váltotta Charpentier Lotaringiai Mária Párizsi szolgálatában, de halála után több mint 200 évig feledésbe merült a szerző műveivel együtt.

Henry Desmarets feleségül vette Marie-Marguerite de Saint-Gobert-t, kinek édesapja ellenezte ezt a frigyet. A párnak menekülnie kellett, mert a zeneszerzőt emberrablás és csábítás vádjával beperelték. Spanyolországban kapott munkát, majd a lotaringiai udvar zenei " surintendantusa " lett. Itt töltött ideje alatt Desmarets két Te Deumot is komponált, köztük a máig kiadatlan " lyoni " Te Deumot. Végül 1720-ban, a király halálakor kapott engedélyt arra, hogy visszatérjen Franciaországba, és hatvanévesen hivatalosan is megnősüljön.