Programkereső

fesztiválajánló

Európai Hidak 2023: Budapest–Róma

Müpa, szeptember 22-27.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös fesztiválja minden évadnyitánynak izgalmas ízt ad: klasszikus zenei koncertek mellett jazz- és világzenei programok, továbbá filmvetítések is várják az érdeklődőket. A 2013-ban útjára indult eseménysor középpontjában minden alkalommal olyan ország, illetve országcsoport állt az elmúlt években, amely sokszínű, gazdag kultúrával és jelentős zenei hagyományokkal rendelkezik – egy ország muzsikája ugyanis lakóiról is sokat elmond. 2021-től a fesztivál koncepciója megváltozott: bár a fókusz ezután is Európán marad, ezen belül egy-egy jelentős kulturális központtal alakítunk ki partnerkapcsolatot, és közösen szervezünk rendezvényeket mindkét helyszínen, ezzel segítve elő a két ország közötti koprodukciók létrejöttét. Idén szeptemberben a római Santa Cecilia Akadémia lesz partnerünk, vagyis Budapest–Róma híd épül.

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Országos, szeptember 25.-november 12.

Jövő! Menő! Múzeum! jelmondattal 2023. szeptember 25. és november 12. között rendezik meg a 18. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatot. A Múzeumok Őszi Fesztiválja idei koncepcióját a tudomány és a technológia témakörök mentén alakították ki; ezen belül is kiemelt figyelemmel a természettudományok és a múzeum kapcsolódási pontjaira, valamint a tudományos eredmények hiteles kommunikálására. A mai világot erősen meghatározó technológiai vívmányok dömpingje új perspektívákat nyitott a múzeumok számára is. Mivel a látogatók többségének fejében még mindig a múzeumok korábbi, hagyományos tárgyközvetítő szerepe él, fontos felhívni a figyelmet a mai, digitalizált tartalmakat is közvetítő, és a célcsoportokat interaktív módon bevonó múzeumra.

28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Millenáris, szeptember 28.-október 1.

Szeptemberben megrendezésre kerül a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál!Az idei Fesztivál a Millenárison 140 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel várja látogatóit a Parkban, a B (Nagycsarnok) és D épületben (Üvegcsarnok), az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D épületében.A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei fesztivál díszvendége a népszerű amerikai sci-fi író – John Scalzi, aki Budapest Főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat is.Díszvendég országként idén Hollandia mutatkozik be. Az utóbbi évekre jellemző, hogy közép-európai viszonylatban is kiemelkedően magas számban jelentek meg holland könyvek magyar fordításban, ezt tükrözi a holland pavilon szlogenje is: “könyvek tengerén”. A Könyvfesztivál látogatói tucatnyi neves holland íróval, költővel, illusztrátorral találkozhatnak – köztük lesz Arnon Grunberg, író és újságíró, A betegség nélküli ember szerzője, Abram de Swaan, esszéíró, szociológus, Martin Michael Driessen író, színházi és opera rendező és Annamarie Bon, népszerű ifjúsági szerző. A díszvendég standon egymást követik majd a kerekasztal- és tematikus beszélgetések, felolvasások.

PesText 2023

Három Holló Kávéház, szeptember 20-30.

A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) és a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében valósul meg. A programsorozat fókuszában ismét a világirodalom áll.A PesTexten nemcsak felolvasások és beszélgetések, hanem szakmai workshopok, koncertek, kiállítások, összművészeti- és gyerekprogramok, valamint sok egyéb izgalmas intellektuális kaland várja a látogatókat!

CineKorda

Corvin mozi, szeptember 27-ig

2023 őszétől a Cinema Niche, a magyarhangya és a Corvin Mozi összefog, hogy Magyarország egyik legnagyobb mozivásznát megtöltse máshol nem vetített, különleges, egyszer látható filmritkaságokkal. A CineKorda pár hetente újabb alkalmakkal jelentkezik, ahol reményeink szerint minél többetekkel tehetjük valódi közösségi élménnyé a mozizást. A sorozat vetítései: CineKorda bemutatja: The Story of Film: A New Generation CineKorda bemutatja: Szerelemre Hangolva (4K)  CineKorda bemutatja: Sparta

Latin-Amerikai Filmnapok 2023

Uránia Nemzeti Filmszínház, szeptember 26.-október 1.

A tavalyi első nagy sikerű bemutatkozás után idén is jelentkezik a Latin-Amerika sokszínű filmkultúrájából válogatást bemutató filmnapok, amely hat nagykövetség – Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Peru és Venezuela magyarországi külképviselete –, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében valósul meg. A csupa kuriózumból álló program idén is nagy érzelmi mélységeket és magasságokat jár be, az ív műfajilag a politikai thrillertől a tinivígjátékon át a dokumentumfilmig ível. A filmeket egyetlen alkalommal, eredeti nyelven, felirattal láthatják nézőik. Részletek és online jegyvásárlás az Uránia honlapján.

21. Spinoza Zsidó Fesztivál

Spinoza Színház, szeptember 28.-október 19.

A 21. Spinoza Zsidó Fesztivál - 2023. szeptember 28 és október 19. között - tele lesz meglepetéssel, és izgalmasabbnál izgalmasabb előadásokkal.

MITEM - X. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

Nemzeti Színház, szeptember 30.-október 23.

A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház 2023. szeptember 30–október 23. között megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Nyitottság, kíváncsiság és a megértése kultúrája – ezek voltak azok a kulcsszavak, amelyek mentén 2014-ben létrejött a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó. A Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila és munkatársai kettős célt tartottak szem előtt: Magyarország is kerüljön fel a nemzetközi fesztiválok térképére, és a világszínház meghatározó alkotói jöjjenek Budapestre. A tervek valóra váltak! A tizedik, ünnepi MITEM-et rendhagyó programmal ünnepelik. Négy szekciót kínálnak: -  MITEM+: Comedie Francaise, Kassai Nemzeti Színház, Jugoszláv Dráma Színház.  - Synergy Fesztivál: nyelvi és nemzetiségi kisebbségek színházi előadásai a baskíriai Ufától a németországi Kölnig. - A Nemzeti Színház Showcase: a vendéglátó színház utóbbi éveinek sikeres, formabontó produkciói.  - Beregszász 30 – a 30 éves fennállását ünneplő beregszászi színház legendás előadásai.

eSzínház Fesztivál - online színházi maraton, 9 napon át!

ONLINE, szeptember 22.-október 1.

13 színházi előadással érkezik Magyarország egyetlen online színházi szemléje,az eSzínház Fesztivál '23, szeptember 23. - október 1-ig! 13 színházi előadás , 2 élő kerekasztal-beszélgetés, szakmai zsűri, közönségszavazás.A fesztivál zárásaként a zsűri értékelése alapján szakmai díjak is kiosztásra kerülnek. A nézők is szavazhatnak! A legtöbb voksot kapó előadás elnyeri az eSzínház Fesztivál Közönségdíját. Az eredményhirdetést élőben közvetítik! Hogyan és meddig lehet megnézni az eSzínház Fesztivál előadásait?Az egyes előadásokat közvetlenül megvásárolt jeggyel, vagy fesztivál bérlettel tudod megnézni 2023. október 1-je éjfélig.Szavazás, díjak és nyeremények:Szakmai díjAz eSzínház Fesztiválra nevezett előadásokat szakmai zsűri értékeli.A zsűri tagjai:- Für Anikó, színművész,- Lőkös Ildikó, dramaturg,- Komáromi György, színházmenedzser,- Widder Kristóf, színész-rendez,- Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. A kiosztásra kerülő díjak:- a legjobb digitális adaptáció,- a legjobb női főszereplő,- a legjobb férfi főszereplő,- a legjobb látványtervezés.Továbbá kiosztásra kerülnek az Art is Business, a Papageno és a radiocafé különdíjak is. A nyertesek pénzdíjazásban is részesülnek.  KözönségdíjA nézők is szavazhatnak. A legtöbb voksot kapó előadások elnyerik az eSzínház Fesztivál '23 Közönségdíját! A fesztiválra nevezett társulatok, színházak és intézmények:Ciróka Bábszínház, Dollár Papa Gyermekei, FÜGE, Játékszín, Katona József Színház, Madách Színház, Radnóti Miklós Színház, Spinoza Színház, Stereo Akt, Szegedi Nemzeti Színház, TÁP Színház / KultBazaar / MASZK Egyesület, Vörösmarty Színház, Weöres Sándor Színház.

Puskin Kuckó 2023 ősz-tél

Puskin Kuckó, szeptember 9.-december 17.

A Puskin moziban működő PUSKIN KUCKÓ színvonalas programokkal - filmvetítések, bábszínházi előadások, koncertek - várja a gyerekeket szeptembertől májusig minden hétvégén. Az előadások mellett a mozi belső területét is a kicsik igényei szerint alakították ki. A hétvégi programok idején JÁTSZÓSAROKKAL várják a gyerekeket, ahol az előadások előtt, után, vagy éppen alatt, rajzolhatnak, színezhetnek, játszhatnak... A programok között kiemelt helyet foglalnak el azok a gyerekfilmek, amelyek kifejezetten a legkisebb korosztály számára készültek. A vetítések is az ő igényeiknek megfelelően zajlanak: gyermekbarát környezetben (csökkentett hangerő, kis jelzőfény) nyitott ajtók mellett, biztosítva így, hogy a vetítés alatt bármikor ki lehessen menni a teremből.  

Koreai Kulturális Fesztivál

Budapest, több helyszínen, szeptember 8-30.

Zene / Tánc / Workshopok / szimpóziumok / filmek / gasztronómiaIdén szeptember Budapesten egész biztosan a koreai kultúráról fog szólni, hiszen 12 programmal 4 helyszínen és élő közvetítésekkel minden érzékszervet megmozgató kulturális csemegével várja az érdeklődőket a Koreai Kulturális Fesztivál. Az esemény középpontjában a K-gugak („a palotai zenétől a népzenéig„) áll, mely a koreai hagyományos kultúrából és művészetekből kiindulva egészen napjainkig mutatja be a koreai zenét.

Italian Food Festival

Botellón Terasz, szeptember 28-30.

Fedezd fel Olaszország Ízeit: igazi gasztro paradicsom érkezik a belvárosba - autentikus olasz ételek, a klasszikus tészta kedvencektől a kemencében sült pizzákig. Italra fel! Olasz borok, koktélokat és az elmaradhatatlan APEROL - "Bellissimo!" Kóstolj, élvezd és emeld a poharad a gondtalan életre!

Hola Budapest! - Spanyol-magyar fesztivál a Palotanegyedben

Palotanegyed, szeptember 30.-október 1.

Budapestre jön egy kis Spanyolország! Idén ősszel a spanyol zenéké és táncoké, a gasztronómiai, művészeti és a kulturális élményeké a főszerep a Palotanegyedben. Programok:Szeptember 30:14:00 Tapas workshop a Culinary Institute of Europe-ban és kortárs táncperformansz a Lőrinc pap téren14:00-23:00 Fotókiállítás a Főfotóban15:00 Jesús Mendez és Pirók Zsófia flamenco előadása a Lőrinc pap téren (https://fb.me/e/1lBNGYlgX)16:00 Pirók Zsófia táncworkshopja a Lőrinc pap téren17:00 Kortárs táncperformansz a Lőrinc pap téren18:00 Iparművészeti kiállításmegnyitó a Culinary Institute of Europe-ban19:00 Egyházzenei koncert a Lőrinc pap téren (https://fb.me/e/38CeHCXdk)20:30 La Bejazz és Borbély Mihály és barátai fellépése a Mixátban (https://fb.me/e/1qr1R1aPk) Október 1:11:00-16:00 Workshopok a Magyar Építőművészek Szövetségének épületében11:00 és 13:00 Gasztro kultúrtörténeti előadások a Magyar Építőművészek Szövetségének udvarán13:00 Tárlatvezetés a fotókiállításon Főfotóban13:00-20:00 Fotókiállítás a Főfotóban13:00-19:00 Iparművészeti kiállítás a Culinary Institute of Europe-ban14:00 Gitár jam a Magyar Építőművészek Szövetségének udvarán17:00 Ana Crismán és Lukács Miklós közös koncertje a Premier Kultcaféban 20:00 Luz Casal - világhírű spanyol énekesnő és Váczi Eszter előadása a Belvárosi Színházban Ismerd meg a főváros spanyol arcát! További információk: https://budapestbrand.hu/hola-budapest

III. Békási Piknik

Békásmegyeri Piac Közösségi Tér, szeptember 29-30.

Újra itt a Békási Piknik!! Immár 3. alkalommal kerül megrendezésre a piac Közösségi terén!A megszokott szuper gyermekprogramok mellett a felnőtteket is várják! Lesz fergeteges koncert, stand up comedy, de ellátogat Farkasházi Réka is!!Ha már piknik: fantasztikus csülkös-tarjás pulled pork szendvicsek, grillezett húsok, hamburger, kürtőskalács várja a kilátogatókat! Program:Szeptember 29., péntek:17.00 LÉGVÁR!19.00 Enter Train Party Band fergeteges koncertjeSzeptember 30., szombat:9.00 Cimbora Produkció: A kiskakas gyémánt félkrajcárja bábelőadás11.00 Halihó! - Szabó Csilla és zenekarának gyermekkoncertje14.00-16.00 ARCFESTÉS16.00 Farkasházi Réka és a Tintanyúl Trió18.00 Stand up comedy - A színpadon Hajdú Steve!20.30 Triász koncertEgész nap LÉGVÁR!A LÉGVÁR nyitvatartása: Péntek: 17.00-20.00 Szombat: 10.00-20.00