Programkereső

fesztiválok

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2023

Budapest, több helyszínen, január 7.-február 5.

A 2023-as Átlátszó Hang rendezvénysorozata egyben a fesztivál tízedik, jubileumi alkalmát is jelenti. A kerek évforduló apropóján magától értetődőnek tűnhet(ne) a visszatekintés, az összegzés – a számvetés – gesztusa. Bármennyire is önként kívánkozna mindez, egy olyan szellemi vállalkozás esetében, mint az Átlátszó Hang, fontosnak á, hogy mégse engedjenek ennek a kézenfekvő csábításnak.

Filmszerész Retro Filmklub: Fábri 105

Kino Cafe, 2023. május 8-ig

A 2022/23-as évadban is folytatódik Kovács Gellért újságíró filmklubja a fővárosi Kino Cafe moziban.A Filmszerész Retro Filmklub: Fábri 105 programjában a legendás filmrendező 15, digitálisan felújított alkotása szerepel, a sematikus, de már a későbbi kézjegyeket is magán viselő Életjeltől két Oscar-díjra jelölt rendezésén át (A Pál utcai fiúk, Magyarok) a politikai krimibe hajló Gyertek el a névnapomra! című, igen ritkán vetített búcsúfilmig. Ráadásul különleges duplavetítést is tartanak a szezonban: a Magyarok „folytatását”, a Fábián Bálint találkozása Istennel-t még aznap, rövid szünet után láthatják a filmklub nézői. Fábri Zoltán ihletett irodalmi adaptációkban bővelkedő életműve rendkívül fontos, máig izgalmas és megrendítő pillanatokban bővelkedő része az egyetemes filmtörténetnek – szakmai felkészültsége, szenvedélye, minden korban érvényes gondolatai kitartásról, emberségről, erkölcsről ma is magával ragadhatják a befogadót. Az előadások előtt bevezetőt tart Kovács Gellért.

Puskin Kuckó 2023 január-május

Puskin Kuckó, január 7.-május 14.

A Puskin moziban működő PUSKIN KUCKÓ színvonalas programokkal - filmvetítések, bábszínházi előadások, koncertek - várja a gyerekeket szeptembertől májusig minden hétvégén. Az előadások mellett a mozi belső területét is a kicsik igényei szerint alakították ki. A hétvégi programok idején JÁTSZÓSAROKKAL várják a gyerekeket, ahol az előadások előtt, után, vagy éppen alatt, rajzolhatnak, színezhetnek, játszhatnak... A programok között kiemelt helyet foglalnak el azok a gyerekfilmek, amelyek kifejezetten a legkisebb korosztály számára készültek. A vetítések is az ő igényeiknek megfelelően zajlanak: gyermekbarát környezetben (csökkentett hangerő, kis jelzőfény) nyitott ajtók mellett, biztosítva így, hogy a vetítés alatt bármikor ki lehessen menni a teremből.  

Budapest Central European Fashion Week AW23/24

Budapest, február 2-6.

A Magyar Divat & Design Ügynökség 2023. február 2-6. között immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Budapest Central European Fashion Weeket, amely az elmúlt években a régió egyik legmeghatározóbb divateseményévé nőtte ki magát. A programsorozat új helyszíneken és új koncepcióval jelentkezik, melynek fókuszában továbbra is az értékesítésösztönzés és az országimázs tudatos alakítása áll. A magyar és regionális tervezők 2023/24-es őszi-téli kollekciói a nemzetközi trendekhez igazodva személyre szabottabb, prezentációs formában kerülnek bemutatásra a főváros több pontján, a BCEFW hétvégi napjain, február 4-5. között.A szakmai közönség és a divat iránt érdeklődők egész héten át változatos kísérőprogramok közül válogathatnak, a frekventált Fashion Street-en pedig BCEFW pop-up store várja a tervezői darabok rajongóit  

Prokofjev-maraton

Müpa, február 4.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2008 óta minden évben megrendezett maratonjai egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatták be egymást követő hangversenyek sorával, délelőttől kezdődően egészen késő estig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban. Bachtól Brahmson és Bartókon át Bernsteinig számos kiemelkedő komponista volt már e napok főszereplője – Beethoven például kétszer is –, a 2023-as maratonon pedig a hetven éve elhunyt Szergej Prokofjev alakja kerül középpontba. Az orosz zeneszerző többek közt izgalmas szimfóniák, versenyművek, kamarakompozíciók és zongoradarabok szerzője volt, így változatos életművéből gazdag keresztmetszetet mutathatunk be a nap folyamán közönségünknek. Az Üvegteremben zeneakadémisták várják ingyenes koncertekre az érdeklődőket, az Előadóteremben pedig emlékezetes előadások kelnek életre a vásznon, valamint olyan legendás Eisenstein-filmeket is levetítünk, melyeknek Prokofjev szerezte a zenéjét.

OPEN ART FESTIVAL | Vad Art | Muzsik & Volkova | Open Mic Bp All-Stars

Gödör, február 4-5.

Nagyszínpad:Muzsik & Volkova'Open Mic Budapest All-Stars' Showcase: Ashref, Anatu & FriendsThe Serial Chillers (US/HU/UK/CL)FrancisCave(US/HU)RubyPearl(FI/UY) Kávéházi színpad:18:00 - 21:00 Open Mic21:00 - 21:45 Hot Paprika Stand-up Comedy showcase22:00 - 01:00 Open Deck DJ

Mackófesztivál

Debreceni Állatkert és Vidámpark, február 2-5.

Több éves hagyományát tovább bővítve a Debreceni Állatkert most először négy napon keresztül, február 2. és 5. között várja mackós programokkal a nagyközönséget a Mackófesztivál keretében. A nyitónapon rögtön megtudhatjuk, hogy messze van-e még a tél vége, hiszen a Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kapcsolódó hagyományhoz híven Dönci, az örvös medve megjósolja, mennyit kell várnunk a tavaszra. Nemcsak ezzel a népi időjósló módszerrel ismerkedhetünk majd meg, hanem interaktív szakvezetés keretében a medvefélék családjának tagjaival, sőt, az intézményben élő névrokonaikkal is. Kicsik és nagyok szórakozásáról medvetánc, bábelőadás és mesezenekari koncert is gondoskodik, emellett ügyességi játékok, családi fényképezkedési lehetőség, mackókedvencek vására és térképes keresőjáték teszi majd még felejthetetlenebbé az egész napos élményszerzést. Ha a kikapcsolódás mellett szeretnénk kreativitásunkat is kiélni, a kézműves barlangban vagy a mackóvarrodában elkészíthetjük saját mackós emléktárgyunkat. Állatkerti belépővel minden programelem díjmentes.