Programkereső

fesztiválok

Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

Veszprém, több helyszínen, december 31-ig

Rengeteg programmal startolt az Európa Kulturális Fővárosa Programév. Újonnan nyíló kiállítások, koncertek, családi és szabadtéri bulik, táncelőadások, városi séták szerepeltek a programok között, a Ragyogj! című ünnepi nyitóműsor pedig fényfestéssel, zenével, tánccal idézte meg a királynék városának múltját és jelenét. Veszprém nem egyedüli városként, hanem a Bakony-Balaton régió 116 településével közösen viseli az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet, és több mint 300 napon át, közel 3000, rendhagyó helyszíneken is zajló programmal várja a közönséget.  

Puskin Kuckó 2023 január-május

Puskin Kuckó, január 7.-május 14.

A Puskin moziban működő PUSKIN KUCKÓ színvonalas programokkal - filmvetítések, bábszínházi előadások, koncertek - várja a gyerekeket szeptembertől májusig minden hétvégén. Az előadások mellett a mozi belső területét is a kicsik igényei szerint alakították ki. A hétvégi programok idején JÁTSZÓSAROKKAL várják a gyerekeket, ahol az előadások előtt, után, vagy éppen alatt, rajzolhatnak, színezhetnek, játszhatnak... A programok között kiemelt helyet foglalnak el azok a gyerekfilmek, amelyek kifejezetten a legkisebb korosztály számára készültek. A vetítések is az ő igényeiknek megfelelően zajlanak: gyermekbarát környezetben (csökkentett hangerő, kis jelzőfény) nyitott ajtók mellett, biztosítva így, hogy a vetítés alatt bármikor ki lehessen menni a teremből.  

Doku7 - Dokumentumfilm hetek 2023

K11 Művészeti és Kulturális Központ, február 9.-március 23-ig

Idén is visszatér az ERöMŰVHÁZ, valamint Erzsébetváros Önkormányzatának közös vetítés-sorozata, a Doku7, amelynek keretében hét héten keresztül friss, aktuális és érdekfeszítő magyar dokumentumfilmeket láthattokk a K11-ben. A filmeket angol felirattal vetik a külföldi nézők számára. A vetítéseket ez alkalommal is közönségtalálkozók, beszélgetések és kiegészítő programok teszik még izgalmasabbá. A 2023-as eseménysorozat középpontjában ezúttal a Közösségek állnak. A vetítések mellett  kerekasztal-beszélgetésekis lesznek, amelyeken az alkotókkal és szereplőkkel is találkozhatnak az érdeklődők.A megnyitón köszöntőt mond Szücs Balázs (Erzsébetváros egyházügyi-és civil alpolgármestere, önkormányzati képviselője) és felszólal Szabó Szonja (rendező, forgatókönyvíró, operatőr). Ezt követően kihirdetésre kerülnek a "Kontrasztok a közösségekben" fotópályázat és a "Közösségeink ereje" című dokumentumfilm pályázat díjazottjai.Jegyek elővételben és a helyszínen: 1.000 Ft/alkalom  

Filmszerész Retro Filmklub: Fábri 105

Kino Cafe, 2023. május 8-ig

A 2022/23-as évadban is folytatódik Kovács Gellért újságíró filmklubja a fővárosi Kino Cafe moziban.A Filmszerész Retro Filmklub: Fábri 105 programjában a legendás filmrendező 15, digitálisan felújított alkotása szerepel, a sematikus, de már a későbbi kézjegyeket is magán viselő Életjeltől két Oscar-díjra jelölt rendezésén át (A Pál utcai fiúk, Magyarok) a politikai krimibe hajló Gyertek el a névnapomra! című, igen ritkán vetített búcsúfilmig. Ráadásul különleges duplavetítést is tartanak a szezonban: a Magyarok „folytatását”, a Fábián Bálint találkozása Istennel-t még aznap, rövid szünet után láthatják a filmklub nézői. Fábri Zoltán ihletett irodalmi adaptációkban bővelkedő életműve rendkívül fontos, máig izgalmas és megrendítő pillanatokban bővelkedő része az egyetemes filmtörténetnek – szakmai felkészültsége, szenvedélye, minden korban érvényes gondolatai kitartásról, emberségről, erkölcsről ma is magával ragadhatják a befogadót. Az előadások előtt bevezetőt tart Kovács Gellért.

Cziffra György Fesztivál 2023

Zeneakadémia, Magyar zene Háza, MOM Kulturális Központ, február 26.-május 21.

Nyitókoncerttel és díjátadóval veszi kezdetét február 26-án a Cziffra Fesztivál 2023-as programsorozata, amely idén minden hónapban egészen nyárig számos különleges eseménnyel várja az érdeklődőket. Ahogy eddig is megszokhattuk, a fesztivál műfajilag tágra nyitotta kapuit: a klasszikus zenei koncertek mellett lesz tudományos előadás, bárest és igényes könnyűzene is. Számos műfaj igazi ikonjaival találkozhat a közönség, mint a könnyűzenében Kovács Kati, aki Balázs János zongoraművésszel együtt ad közös koncertet; a Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutató, Freund Tamás, aki a zene és tudomány közötti kapcsolatról beszél előadásában; a Hot Jazz Band, akik a bárzenét, illetve Sárközy Lajos és zenekara, akik a cigányzenét képviselik a műsorban. Kelemen Barnabás hegedűművész és Balogh Kálmán cimbalomművész Balázs Jánossal együtt Brahms különböző arcait mutatják be a közönségnek, és nem utolsósorban szerepel a fellépők között az idei gyerekprogram sztárfellépője, Halász Judit, aki Balázs János vendégeként egy egészen rendhagyó műsorral várja a családokat. A szervezők életre hívtak egy Liszt-maraton koncertet is, amelyen több generáció jelentős zongoraművésze szólaltatja meg Liszt összes rapszódiáját. A sorozat keretében Balázs János márciusban Brüsszelbe is ellátogat. A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.

Szentendrei Tavaszi Fesztivál 2023

Szentendre, március 17.-április 2.

Újra Tavaszi Fesztivál Szentendrén március 17. és április 2. között! A téli, kicsit csendesebb hónapok után, három hétig szóló és duó színházi produkciók és zenei programok érkeznek a városba. Itt lesz Nagy Sándor a Játékszínben nemrégen bemutatott Teltház című darabbal, Thuróczy Szabolcs Bödőcs Tibor kocsmaáriájával, Pokorny Lia Liaison című stand up estjével, Markó-Valentyik Anna felnőtteknek szóló bábjátékával. A duók közül rögtön a nyitó estén, Andrea Rost világhírű opera díva, Lukács Miklós cimbalomművésszel, különleges zenei találkozóra invitálják Önöket, majd Bálint András és Jordán Tamás beszélgetéséből ismerhetik meg különleges barátságuk történetét, s igencsak nem mellesleg, ők ketten éppen 160 évesek! Közkívánatra Falusi Mariann és Sárik Péter népszerű Jazzkívánságműsora is látható lesz, éppen úgy ahogyan Szinetár Dórával és Makranczi Zalánnal a Dunakanyar is.A gyerekekről sem feledkeznek meg, hiszen a Fitos Dezső Társulat Láda titka és a No megállj csak Kancsil! című előadások nekik szólnak. "Mi a Teátrumban hiszünk abban, hogy a kevesebb mindig több, hiszünk a közönségben és a város tavasszal is hívogató varázslatos hangulatában! Ne feledjék idén tavasszal: “Egyedül, vagy párosban, egy káprázatos városban!"A Szentendrei Teátrum várja Önöket!"

Bach Mindenkinek Fesztivál 2023

Országos, március 31-ig

A Bach Mindenkinek Fesztivál 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy Johann Sebastian Bach dallamain keresztül mindenkivel megismertesse komolyzenei kultúránk sokszínűségét és végtelen szépségét. A társadalmi szerepvállalás félnapos budapesti programjaként kezdődött, és a fellépők sokaságának önkéntes csatlakozásával már a Kárpát-medencén is túlmutató, a Magyar Fesztiválszövetség nívódíját is elnyert, emberek tízezreihez eljutó eseménysorozattá nőtte ki magát.Az elmúlt évek óta tartó folyamatos társadalmi, egészségügyi és humanitárius nehézségek idején különösen is nagy szükség van arra, hogy az emberekhez gyógyírként eljuthassanak Bach dallamai, mert azok valóban kiemelik a hétköznapokból, és gyógyítják a lelket. Jó tudni, hogy Bach muzsikusként, tanárként és családapaként is példaértékű lehet mindannyiunk számáraA fesztivál koncertjei természetesen Johann Sebastian Bach zenéjére épülnek, és hogy valóban minden érdeklődőhöz eljussanak, minden programra, a regisztrációhoz kötöttekre is ingyenes a belépés. A jótékonysági hagyományt folytatva az idén a Bethesda Gyermekkórház munkatársai gyűjthetnek adományokat. További részletek: www.bachmindenkinek.hu/adomany.A magyarországi programokon túl, a Bach Mindenkinek Fesztivál mindig feladatának tartotta, hogy a határainkon túl élő magyarsághoz is színvonalas eseményeket vigyen, ezért minden évben számos koncert zajlik Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken. Sajnos az elmúlt két évben a pandémia megakadályozta, hogy minden magyarlakta szomszédos országba hiánytalanul eljussanak a fesztivál művészei, de idén a háborús nehézségek ellenére  Kárpátalján ismét felcsendülnek Bach dallamai.2023-ban a Bach Mindenkinek Fesztivál immáron jelentősen átlépte Kárpát-medence határait is. A fesztivál első koncertjére már sor került Krakkóban, és a következő hetek során Bukarest, Bern és London mellett az ausztráliai Brisbane ad helyszínt a helyi magyarságot megmozgató programoknak.A fesztivál fő időszakában, 2023. március 16 – 31. között mintegy 100 településen, 200 program valósul meg, majd számos tematikus sorozattal, mint a kórházi koncertek vagy az utazó nagykövetek határon túli koncertkörútjai áprilistól egészen az Advent kezdetéig tartanak a Bach Mindenkinek Fesztivál eseményei..

Észt Hét 2023

BMC - Opus Jazz Club, Művész mozi, Kino Cafe mozi, március 26-ig

Filmes utazás az Észt Héten: látogatás a középkori tallinni óvárosban, az 1950-es évek észt vidékén, a mai modern Észtországban, és a Sínai-félsziget sivatagában. Március 18-26. között Budapesten az Észt Hét keretében filmeken, könyveken és zenén keresztül ismerkedhetnek az észt kultúrával. Idén a filmválogatás különösen sokszínű: történelmi krimi, önéletrajzi ihletésű regényen alapuló játékfilm, animált dokumentumfilm, tinivígjáték és 2022 legjobb észt játékfilmje is helyet kapott a programban. Az Észt Hét első programja március 18-án az Opus Jazz Klubban egy különleges trió koncertje lesz: A háromnemzetiségű formáció tagjai - a zenekar vezetője az energikus észt zongorista, Kirke Karja, a francia nagybőgős, Étienne Renard és a német dobos, Ludwig Wandinger - a technikai lehetőségek kitágításán dolgoznak, miközben a szabad improvizáció és a kortárs zeneszerzés eszköztárát használják. Legfőbb inspirációs forrásaik között szerepelnek a régmúlt hátborzongató némafilmjei és az elromlott gépek. A moziprogram a Melchior, a patikárius című filmmel indul március 23-án a Művész Moziban. A kosztümös krimi alapjául a népszerű észt író, Indrek Hargla magyarul is megjelent regénye szolgál. A történet a középkori Tallinnban játszódik, ahol a fiatal Melchior - aki még a halottakkal is tud beszélni - egy hős lovag gyilkosa után nyomoz. Szintén irodalmi adaptáció Az ifjú elvtárs című film, amit március 24-én láthatunk a Kino Café Moziban. Leelo Tungal észt írónő önéletrajzi ihletésű regényfolyama és a belőle készült film egy kisgyermek szemével, sorsának alakulásán át idézi meg az 1950-es évek szovjet-észt valóságát: a Szibériába elhurcolt anya nélkül maradt csonka család, apa és kislánya küzdelmeit és kalandjait. A történet által bepillantást nyerünk egy kisgyermek gondolkodásába, képzelődéseibe, szorongásaiba és félelmeibe. A vetítés előtti könyvbemutatón a film alapjául szolgáló regény-trilógia második és harmadik, magyarul megjelenő részével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az egyórás animációsfilm-válogatásba öt alkotás került: animált dokumentumfilm az európai temetkezési szokásokról, animáció egy ugató lakásról, a rallimániás apáról és fiáról, tarlórépákról és a genetikai kódrendszerről. Március 25-én a Kino Café Moziban. A néhány óra alatt játszódó, pörgős tinivígjáték Az éjszaka gyermekei három lánytestvér őrült, össze-összefonódó kalandjait viszi a vászonra. Összeomló jövőkép és újratervezés, karrierépítés a szexista üzleti világban és kötelező bulizás - egyetlen éjszaka leforgása alatt. A filmet a Kino Café Moziban vetítik március 25-én. Március 26-án zárul a filmes program a Kino Café Moziban 2022 legjobb észt játékfilmjével. Az észt-finn-svéd koprodukcióban készült Sivatag a Sínai-félszigeten játszódik, ahol sem törvényt, sem embert nem tisztelnek. A kiküldetésben lévő nyugati újságírónőt foglyul ejtik és a sivatagban rejtegetik. Ingrid beleszeret az őt elrabló palesztin férfiak egyikébe, ám a csapat főnöke gyanút fog és egyre veszélyesebbé válik. A gyerekeket az idei évben is rajzpályázatra hívja az Észt Intézet és az Észt Köztársaság Budapesti Nagykövetsége. Mivel 2023-at a mozgás évének kiáltották ki Észtországban, így a sport és testmozgás témájában készült alkotásokat várnak május 15-ig három korosztályban.