Programkereső

fesztiválok

Magyar Mozgókép Fesztivál

Veszprém, Balatonalmádi, Balatonfüred, június 7-10.

2023. június 7-én a veszprémi Szentháromság téren A nemzet aranyai című film gálavetítésével kezdődik és négy napon át tart a hazai filmek ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál. A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok jelképes 500 Ft-os áron. Az idei Berlinalén tartott világpremier után itt lesz Fehér György 1989-ben készült Szürkület című alkotása digitálisan felújított változatának hazai premiere. Az esemény háziasszonya Seres Gerda újságíró. Az ország bármely részéről kedvezményes 2023 forintos áron válthat jegyet Veszprémbe, aki vonattal érkezik. Immár publikus, hogy Bakos Katalin, Dobó Kata, Pesti Ákos, Vecsernyés János és Koltai Lajos zsűrielnök döntenek majd a Magyar Mozgókép Díjak nyerteseiről. 

Plázs Siófok

Plázs Siófok, május 26.-augusztus 20.

A siófoki Plázs a Balaton buliközpontja, ahol nappal a felhőtlen strandolásé, este pedig a gondtalan bulizásé a terep és ez idén sem lesz másként: immáron a nyolcadik szezon veszi kezdetét a pünkösdi hétvégén. A Plázson ezen a nyáron is hétről hétre a legmenőbb előadók és partysorozatok váltják egymást. A pünkösdi nyitó hétvégén rögtön el is merülhetünk a bulik rengetegében, hiszen május 26-án fellép ByeAlex és a Slepp, másnap jön a Grand Opening, ahol a Valmar koncertezik, éjjel pedig több helyszínen a legjobb hazai dj-ké a főszerep, mindezt követően vasárnap pedig Szezonnyitó Fergetegparty Dj Dominique-kal, Republic nagykoncerttel és a Kozmix-szal!

TILOS MARATON 2023 - NEKED SZABAD

Dürer Kert, Online, június 5-18.

Tilos Maraton 2023. június 5-17. között!Idén az előző évekből ismert FM és online térben zajló Tilos elMaratonos adománygyűjtő hét összeolvad az évtizedes múltú hagyományos Tilos Maraton fesztivállal!A szervezők június 5-től 9-ig az FM90.3-on és az online térben készülnek idén is tematikus adásokkal, 9-én pedig beköltözik az esemény a Dürer Kertbe, ahol 9 napon át maratoni adománygyűjtő fesztivállal várnak mindenkit, egészen június 18. vasárnap hajnalig!

Bábművészeti Világtalálkozó

Országos, június 30-ig

A Magyarországi Bábművészek Szövetsége tizenkét vidéki bábszínház összefogásával megvalósuló, egységes  művészeti koncepció mentén kialakított három hónapos programját készül megvalósítani, mellyel több  évtizedes hiányt pótol. A bemutatni kívánt produkciók nagy művészi értéket képviselő nemzetközi és hazai báb- és utcaszínházi előadások, workshopok, kiállítások, alkotói projektek.   A nemzetközi fesztivál középpontjában a szakmai együttműködés áll. A megvalósuló programok a  magyarországi bábművészeti szakma egészére nézve teremtenek lehetőséget arra, hogy be tudjon  kapcsolódni a nemzetközi művészi „véráramba”, illetve, hogy kilépjen végre az „aranyos gyerekprogram” kategóriából és koncentráltan, észrevehető léptékben megmutatkozhasson itthon, mint minden korosztályhoz szólni tudó, értéket teremtő, minőségi előadóművészeti kategória.    

28. Duna Karnevál

Több helyszínen, június 9-17.

Karneváli hangulatban nemzetközi és hazai fellépőkkel, hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a 28. Duna Karnevált június 9. és 16. között Budapesten. A rangos nemzetközi kulturális fesztiválon fellép többek között Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna  Művészegyüttes, Bognár Szilvia és zenekara és a Romengo, látványos felvonulással, hungarikumok bemutatásával, nemzetközi táncházzal, a V. FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivállal és június 16-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadonmegrendezett nagyszabású gálával várják az érdeklődőket.

10. Színházi Olimpia

Országos, április 1-.-július 1.

Húsvéttól Szent Iván éjjeléig a világszínház ünnepi találkozópontjává válik Magyarország. 2023. április 1-jétől július 1-ig a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében több mint 30 ország mintegy 200 társulata érkezik hazánkba. A közönség 70 helyszínen 550 előadást élvezhet a nagyszabású programsorozat keretén belül. 2023-ban Madách Imre születésének 200. évfordulóját ünnepeljük, így nem véletlen, hogy az esemény mottójának is egy Madách-idézetet választottak: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!” A Színházi Olimpia egy olyan nemzetközi fórum, amely jelentős színházi alkotók munkásságát mutatja be a világ minden tájáról. Vidnyánszky Attila, a magyarországi Színházi Olimpia művészeti vezetőjének elképzelése alapján nemcsak Budapest lesz az esemény központja, hanem az egész ország. Ennek megfelelően a budapesti színházak mellett a vidéki színházak is bekapcsolódnak a programsorozatba saját és meghívott előadásokkal, különböző fesztiválokkal. Az előadások tekintetében egy külföldi és egy határon túli produkció meghívására van mód, a fesztiválok kapcsán pedig szinte korlátlan lehetőségek állnak rendelkezésre. A 10. Színházi Olimpia központi szereplője a 9. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) lesz mintegy ötven előadásával, amelynek keretében újragondolt klasszikusokat is láthatsz.

Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

Veszprém, több helyszínen, december 31-ig

Rengeteg programmal startolt az Európa Kulturális Fővárosa Programév. Újonnan nyíló kiállítások, koncertek, családi és szabadtéri bulik, táncelőadások, városi séták szerepeltek a programok között, a Ragyogj! című ünnepi nyitóműsor pedig fényfestéssel, zenével, tánccal idézte meg a királynék városának múltját és jelenét. Veszprém nem egyedüli városként, hanem a Bakony-Balaton régió 116 településével közösen viseli az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet, és több mint 300 napon át, közel 3000, rendhagyó helyszíneken is zajló programmal várja a közönséget.  

MITEM - IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

Nemzeti Színház, április 16.-június 18.

Évről évre megrendezik a nagyszabású találkozót, mely kifejezetten a színházi előadások kedvelőinek szól. Számtalan külföldi vendég csak az esemény miatt látogat el ide, hiszen vonzza őket hazánk sokszínűsége, a színházi élet és az előadások. A budapesti tavaszi feszt idején megtartott neves rendezvény mi másról szólhatna, mint a színházról. A nemzetközi színházművészeti új és tradicionális műhelyeinek találkozási pontjává nőtte mára ki magát a rendezvénysorozat. Minden résztvevő sajátos nyelvén mutatja be a különféle színpadi műveket. Az egyes alkalmakra célszerű jó előre megváltani a jegyeket akár elővételben is, ugyanis gyorsan fogynak. A minőségi feltöltődésre vágyóknak ez egy különleges lehetőség a tavaszi időszakban, amely már a nyár közeledtét is jelzi. Ezekre az előadásokra érdemes a nagyszülőket is elvinni, mivel ők is vágynak a kikapcsolódásra.  

94. Ünnepi Könyvhét

Több helyszínen, június 8-11.

Az év egyik legfontosabb irodalmi rendezvénysorozatára ebben az évben június 8–11. között kerül sor a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén. A négynapos rendezvényt szabadtéri színpadi programok, könnyűzenei koncertek, dedikálások és a résztvevő könyvkiadók műsor kínálata színesítik. A három helyszínen 160 kiállító, 146 standdal várja az érdeklődőket.

Hey, June! Fesztivál 2023

Müpa, június 6-9.

A Hey, June! programsorozat egyidős a Müpával, először a 2005-ös nyitás évében rendezték meg és azóta mindig egyet jelent azzal, hogy véget ér a tanév, kezdődik a vakáció, a fesztiválszezon, és ez a házi minifesztivál minderre ajtót nyit, nyarat köszönt és fiesztázik. Idén sem lesz másként, június első hetében a Müpa Hey, June! sorozatában mindenki talál magának való műfajt és előadót, hiszen az újhullámos hiphopotól a bulizós freak-punkon, és a fülbemászó gitárpopon át az egyszeri szupergrupos The Doors-feldolgozásprojektig lesz itt minden június 6-9. között. Az évadzáró, fesztiválszezon-nyitó Hey, June! idén négy koncerttel köszönti a legszabadabb évszakot, június 6-a és 9-e között minden este különleges koncert várja a közönséget. 6-án, kedden este rögtön egy speciális projekt, a When The Music’s Over – Jim Morrison 80 hallható. Mint a név is utal rá, az idén 80 éve született Morrison és zenekara, a Doors munkássága előtt tiszteleg a jelenkor elektronikus hangjain egy meglepő összeállású projekt Nóvé Somával, iamyankkel, Vangel Tiborral. A Betyárverzum minden szegletét bejárja 7-én, szerdán este az energikus, felvillanyozó koncertjeiről messze földön híres Bohemian Betyars, amely ezúttal visszatér zenei gyökereikhez, a magyar és a cigány népzenéhez, valamint a balkáni világzenéhez, és újragondolt hangszereléssel, plusz a Parno Graszt vendégeskedésével lép színpadra. Csütörtökön, 8-án a hiphopé a terep, az elmúlt években a budapesti underground egyik vezéralakjává váló Co Lee a februárban megjelent első magyar nyelvű albumát prezentálja és angol nyelvű dalai instrumentális verzióit is először játssza közönség előtt. A pénteki, 9-i zárónapon a 2022-es év felfedezettjének választott gyergyószentmiklósi 4S Street mutatkozik be eddig nem ismert oldaláról, hiszen fúvósokkal és vonósokkal kiegészülve csak erre az egy estére áthangszerelik legnépszerűbb dalaikat.

Rosalia Borpiknik

Városliget, június 9-11.

Elérkezett az idő, hogy kiporold a kedvenc piknik pléded és lazulj a fűben a haverokkal. Magyarország legnagyobb kerti partiján. Immár 12. alkalommal kerül megrendezésre a nagy népszerűségnek örvendő Rosalia Borpiknik, ahol rosé-, pezsgő-, gyöngyöző- és habzóboroké lesz a főszerep.A Rosalia nem egy fülledt tömegrendezvény a város közepén, hanem egy borillatú, láblógatós piknik a Városliget árnyas ősfái alatt. Mozdulj ki a barátokkal bulizni, randizz a kedveseddel, sétáltasd a kutyusodat. Budapest zöld szívében és hűtsd le magad a liget legjobb roséjával. A borok mellé izgalmas street food ételeket kóstolhatsz a teljes gasztronómiai élményért. Kapj magadra egy rózsaszín cuccot és megajándékoznak egy ajándék kóstolóval, ha poharat vásárolsz.

Holi Peace Budapest 2023 ✪ The Biggest Color Festival

Holi Peace Budapest, június 9.

#HOLISTÁK, június 9-én ismét vár Benneteket az ország első, eredeti és legnagyobb #COLOR fesztiválja! Egy éjszaka, mikor mindenki #egyenlő...Egy rendezvény, ahol igazán #szabadok lehetünk...Egy élmény, amit #sosem_felejtünk......és mindezt KÖZÖSEN élhetitek át!Holi Peace Budapest 2023!Idén is Holi porba borítják az eget Budapest felett - új, monumentális helyszínnel, szemkápráztató show-val és minden eddiginél nagyobb elánnal készülnek! Az ország legkedveltebb előadói napnyugtától pirkadatig színezik a hangulatot... ... egy kérdés maradt, IGEN-t mondasz a 2023-as év legemlékezetesebb dobására?!Be my Holi, be my Peace!