FElepHánt 2014 nov. 20. - 18:18:52
(2/2)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

100 ÉV ORFEUM---Frigyesi András--- Budaörsi Latinovits Színház

A Budapest Bár fergeteges sikere bizonyítja, mennyivel erõsebbek a régi jó kuplék és slágerek a melódiaszegény maiakhoz képest. Hálás dolog szemezgetni a Monarchia, a 30-as évek termésébõl, de legalább ennyire izgató a Kádár-kor szûrt levegõjének archívuma.
Darvas Ferenc szokásosan igényes zenekara példás buzgalommal kíséri a táncoslábú együttest. Még az erõsítés is korrekt, végre egyszer a dob csak natúrban szól, külön dicséret illeti a piánisszimóképes, érzékeny muzikalitású ütõs Tóth János-t.
"Jön-e velem nagysád shimmyt járni": a még színinövendék Zsigmondi Emõke és az örökifjú Háda János egybõl forrpontra hevíti a hangulatot, amit utóbbi, ki egyben a koreográfiák alkotója is, aztán 3 lánnyal fokoz a "Jaj Stux úr, micsinyál maga rossz" dekadenciát feledtetõ bravúrjában.
Ódor Kristóf a búsmagyar "Hej cigány"- ban csillogtatja gyönyörû orgánumát, valamelyik hegedûs Veér-testvér a virtuóz Monti csárdással villog. Molnár Mariann vezeti be a "Közben halkan szól a jazz" tuttiját, a "Fekete Péter öcsém" komikuma után Háda János a "Fizetek fõúr, volt egy feketém"-et hozza erõs színészi jelenléttel. "Minden elmúlik egyszer", vége
a békeidõknek, a háború után az új kor vörös hajnala dereng.
Szemenyei János esti kalandra siet "Munka után, úgy este felé", de õ se maradhat ki a Sportinduló ma már sírva nevetséges buzgalmából. Páder Petra indítja az "Ahogy lesz, úgy lesz strófáit, az 56-os nosztalgia könnyezik a megejtõen világított "Oly távol, messze van hazám" lírájában: az arcok egymástól elszakítva, külön-külön fénykörben énekelnek a komor magyar éjszakában.
"Túl szép, amit Te mondsz": Zsigmond Emõke valóban túl szép, túl jól játszik, gyönyörûséges éneke beragyogja színpadot. Az örök Ránki-dallam recseg a hangraforgón: "Párizsban szép a nyár"..., a "Fogj egy sétapálcát" öltözködési tanácsai leperegnek Ódor Kristóf romantikus hajlamairól: "Összecsendül két pohár". Az angyalföldi színházi éveket idézi Háda János a "Járom az utam"-ban, nagyot robban a "Villa Negra nem apácazárda", végkimerülésig tvisztelünk az "Ugye Te is akarod"-ban.
Kitörõ életkedv, változatos színpadi alakzatok, a jó zene mindent elöntõ újabb és újabb hullámai. Mosolygunk, nevetünk, mélázunk andalgunk a régi és új emlékeket elõhívó dallamokkal.. Fantasztikus lendület, kedves humor, a régi mindennapok zenéje úgy tûnik, ma is hatásos. A fináléban kedvünk szottyan egy diszkrét charlestonozásra, bizony: "Tíz után az ember nem vágyódik víz után", csak ezt a színes forgatagot nézné-hallgatná még akár hajnalig...
8/10
art.audience 2014 júl. 07. - 12:17:21 8/10
(1/2)
Igazi könnyed nyári 'színház', dalest jó hangú színészekkel, ötletes átvezetésekkel és kiváló koreográfiával!
Kedves, élvezhetõ, a hangszerelés valamint a zenekar szintén kitûnõ; több helyen felülmúlja az elhangzott
számok eredetijét. Nem vagyok a dalesteknek vagy gálamûsoroknak egy kifejezett rajongója ám ez az elõadás mégis tetszett.