Téma: 1:54

9/10
moviechecker 2019 aug. 25. - 16:13:28 9/10
(4/4)
Nagyon jó film, kötelezően levetíttetném minden középiskolában 10-11. osztály körül (Az Imák Bobbyért c. filmmel együtt). Na, ez az a film, amiben semmi melegpropaganda nincs, csak bemutatja a kőkemény valóságot, hogy egy tinédzser min megy keresztül és meddig juthat el a gyűlölködés, b*zizás miatt, és miért fontos a tolerancia. Ilyen esetek vannak Magyarországon is, noha szélsőséges esetben fajul el gyilkosságig/öngyilkosságig, de lelkileg meg tudják nyomorítani a meleg fiatalokat. Pontosan a Jeff-félék miatt van szükség az olyan programokra is, mint a Melegség és megismerés. Négy nagyobb és két kisebb logikai bukfencet találtam csak a filmben:


Az egyik kicsi: Ha Tim feltette a netre a videót, miért kellett Jennek a gép, hogy megmutassa? Miért nem tudta a telefonjáról? Azzal is csak időt nyertek volna.
A másik kicsi: A filmet 2016-ban forgatták és az okostelefonokból arra következtetek, hogy kb akkor is játszódik. Oké, kikerült a videó, de szerintem utána a b*zizás kicsit túl lett tolva ahhoz képest, hogy a 21. század Kanadájában járunk. Simán mondhatta volna Tim, hogy részegen megengedte egy srácnak...stb. Nem ő sz**ott, hanem őt. Értem, hogy egy homoszexuális aktusban vett részt, de mégis csak más a kettő. Ezt még ki tudta volna magyarázni a részegséggel és a kanossággal.
Az egyik nagy: Francis halála után Tim miért nem mondta el soha, hogy Jeff és a bandája üldözték az öngyilkosságba a fiút? A videófelvétel előtt még veszítenivalója sem lett volna, nem volt bizonyíték arra, hogy meleg. Oké, a szekrénybezárás után mondta, hogy nem lesz spicli, mert őt is elkezdik zaklatni. De Francis öngyilkossága és a videófelvétel között vagy miután kikerült a videó a netre? Miért nem vágta egyszer sem a fejéhez, hogy indirekt módon, de ő ölte meg Francist?
A másik nagy: Nem vagyok jogász, sőt, semmilyen jogi képzést nem kaptam, az kanadai jogot meg főleg nem ismerem, azt még annyira sem, mint a magyart (amit minden állampolgár tud). Ennek ellenére valahogy nehezen hihető számomra, hogy egyrészt Jeff a saját profiljára, vállalva, hogy ő töltötte fel, minden következmény nélkül felrakhat két emberről egy szexvidót az internetre. Személyiségi jogok, becsületsértés, emberi méltóság megsértése? Mondom, nem vagyok jártas a témában, de szerintem ez Kanadában is büntetőjogi kategória. Másrészt az is elég furcsa volt, hogy mindenki tudta az iskolában, hogy Jeff és a bandája rendszeresen zaklat embereket (volt jelenet, ahol mutatták, hogy Francison és Timen kívül másokat is), majd az egyik zaklatott (Francis) öngyilkos lett, és ennek semmi következménye nincs. Se egy kicsapás, se egy felfüggesztés, semmi. Francis halála után is mindenki hallgatott.
A harmadik nagy: A bomba a végén olyan erejű volt, hogy elvileg mindenkivel végzett volna elég nagy távolságból (a lépcsőfordulóban volt), legalábbis erre utal az, hogy Jent ki akarta menteni Tim. Oké, hogy a srác jó futó, de nem értem, hova tudott vele futni az utolsó 5 mp-ben, ahol már nem tett kárt senkiben a bomba. Ha kiugrott vele egy ablakon, azt miért nem mutatták akkor? A filmben épp meglátta az ajtót és már robbant is.
A negyedik nagy: Nagyon furcsa, hogy Tim önfeláldozása/öngyilkossága után beszélnek megtörten a kamerába. Jeff ugyan nem mond semmit, de látszik, hogy megtört, a haverja meg azt mondogatja, hogy csak vicceltek. Hogyhogy a film végén ennyire padlón van mindenki, de mikor Francist kergették a halálba, akkor a megemlékezésen is csak ásítoztak meg utána már röhögtek, poénkodtak megint?
Még két plusz dolog van, ezek nem is hibák, csak bennem egy kis hiányérzet volt.
Az egyik, hogy Francis és Tim kapcsolatát kicsit jobban kifejthették volna. Azt persze megtudtuk, hogy barátok, de mikor először elkezdték Francist b*zizni, teljesen megsértődött, hogy Tim nem állt ki mellette, azt mondta, hogy nem tudott róla. Na de nem is volt rá utalás, hogy tudott volna Francis melegségéről vagy Francis az övéről. Mikor majdnem megcsókolta, Francis szeme csukva volt. Ha ezt egy kicsit kifejtik, hogy tudták egymásról és Tim így sem állt ki mellette, akkor érthető.
A másik, hogy miután kiderült Francisról, hogy meleg, a szekálást is jobban kifejthették volna egy-két jelenettel. Oké, előtte is zaklatták. Mikor dühében bevallotta, hogy meleg, a barátja nem állt ki mellette, bezárták a szekrénybe stb, érthető, hogy kiborult, de vagy a zaklatásba vagy a lelki gondjaiba kicsit jobban bele lehetett volna menni. Pl hogy mi van otthon (a családjáról egy szó sem esett) vagy ha jobban bemutatják a barátságát Timmel, érhetőbb, hogy Tim elfordulása mennyire sokat tett hozzá a döntéséhez, hogy miért fájt neki ennyire, hogy még a legjobb barátja se állt ki mellette.
Így egy picit eltúlzottnak éreztem az öngyilkosságát. Nyilván ezek a jelenetek 106 perces filmből 130-140 perces filmet csináltak volna, de néhány hibától eltekintve ez egy nagyon jó film, szerintem megérte volna jobban kifejteni a dolgokat.



Ez így 9/10.
Fecni007 2018 dec. 02. - 18:28:35
(3/4)
Jól játsszák a szerepüket a negatív karakterek alakítói. Az embernek kedve támad szétcsapni a fejüket :)
9/10
PMagdi 2018 aug. 26. - 18:14:31 9/10
(2/4)
Megrázó film. Sajnos az emberi butaság gonoszsággá tud válni. :(
6/10
pihes 2018 jan. 29. - 16:18:29 6/10
(1/4)
Tanúságos sztori. Minden közösségben van olyan, aki gerjeszti a feszültséget. Legyen az bárhogy...

6/10