10/10
LajtaJ 2013 okt. 17. - 20:12:44 10/10
(46/46)
Salgótarjánban a december 8-i sortûz 131 halálos áldozatot és 150 sebesültet követelt. A kétezernyi békés tüntetõt körbezárták, két oldalról támadt rájuk a rettegett helyi ávósokból álló Beér-csoport és a karacslapujtõi karhatalmisták, Seljupin alezredes egysége pedig a kiásott közmûárokból vette tûz alá a civileket.

Priska Tamás, aki ott volt, így emlékszik a sortûzre: “Zagyvapálfalvára mentem, ahol a legidõsebb bátyám, Gyula a megyei munkástanács elnökségének tagja, és Magdolna nõvérem az Üveggyár munkástanácsának elnöke volt. Õk vezették Salgótarjánba a tüntetésre december 8-án az embereket tiltakozásul, amiért elõzõ nap a megyei munkástanács két vezetõjét letartóztatták. Én bicegve, bottal mentem utánuk, párszáz métert lemaradtam, végsõ soron ennek köszönhetem, hogy életben maradtam. Mire odaértem, már halomra lõtték az embereket. Kerestem a nõvéremet. Õ nem, de egy közvetlen jóbarátom ott halt meg.

Csak Pálfalváról több mint tiz halott volt, köztük egy 13 gyerekes asszony, akit 2 kenyérrel a kezében temették el, mert sok apró gyerekének vitte volna a kenyeret, ha hazatérhetett volna. 200 fölött volt a halottak száma, akikrõl én tudok.”

A kórház hivatalos jelentése szerint 135 sérültet vittek hozzájuk. Közülük 27 már halott volt, 9 sebesült mûtét közben, 10 mûtét után halt meg. A sérüléseket géppisztoly-lövedékek okozták. Mindössze 11 esetben elõlrõl. Ez a statisztika nem tartalmazza a be sem vitt halottak számát, valamint a környezõ településeken eltemetteket.

Horányi Mihály szintén tanúja volt a vérengzésnek: „Elõzõ nap Nagybátonyban letartóztattak két forradalmárt. Ez óriási felháborodást váltott ki, és a környezõ helységekbõl tüntetõ csoportok indultak Salgótarjánba, a letartóztatottak szabadon bocsájtását követelni. (…) A tüntetõk oszlopai, üzemek szerint 3-4-es sorokban csendesen várakoztak. (…) Az élen a nagybátonyi bányászok álltak. A vezetõjük kezében a nemzeti zászló volt. Ott láttam meg az megszálló orosz katonákat, amint a menettõl jobbra… csatárláncban feküdtek mintegy 6-8 méterre tõlünk géppisztolyainkat ránk tartva. (…) A másik oldalnál megállva vettem szemügyre a Megyei Tanács épületét. Az emeleti ablakok nyitva voltak, de még nem kitárva. Egyik-másik ablakban pufajkás alakok álltak vagy mozogtak, vállról levett géppisztolyokkal. A távolság 100-150 méter volt. Láttam, hogy az egyik ablakban egy golyószórót állítottak a lábára gyors mozdulatokkal…, és ekkor rádöbbentem, hogy mi készül itt. Rohanni kezdtem vissza, hogy figyelmeztessek mindenkit, de már késõ volt, nem sikerült. A hátam mögött egy tompa puffanást hallottam
És iszonyú hangerõvel megindult a sortûz. A járdaszegélyhez vágódtam le…Borzasztó golyózápor volt. Nekem az aszfalton – elõttem és mögöttem – felcsapódó /gellert kapott/ lövedékek hangja volt a legnagyobb, de ezen is áthallatszott az emberek üvöltése, jajgatása, nõk és gyerekek sikoltása, halálhörgése.

Egyszerre elhallgattak a fegyverek. Rászántam magam és fölálltam. Talán öten-hatan állhattunk fel. Akik tudtak, a szûk helyen elfutottak. A szemközti lakóház bemélyedésében nagyon sok ember feküdt. Akik pedig a lépcsõházba akartak bejutni, azok közül sokan hullottak el az ajtó elõtt

Még mindig azon a helyen álltam, amikor eldördült a második sortûz. A kettõ között annyi idõ telt el,amíg a tárat cserélték. És mint az elsõnél, most is addig húzták a billentyût, míg a tár ki nem ürült. Ez a tûz már csak az elfutók utolsó csoportjait érte, és azokat a földön fekvõ súlyos sebesülteket és halottakat, akik már nem tudtak mozdulni. Ezért lehetett az, hogy olyan sok találat volt bennünk. Láttam olyan terhes anyát, akinek a hasában és a hátában is találatok voltak. (…)

Nagyon sok sebesült volt sokkos állapotban, és az õrület határán. Rettenetes látvány volt a sok nõi halott, köztük a terhes anyák is, körülöttük a bevásárlószatyrok szétszórt tartalma. Két tíz év körüli cigánygyerek/testvérek voltak/, akik utcai muzsikálással kerestek némi pénzt, egymásra borulva haltak meg. (…

Micsoda gyûlölet vezette ezeket az „embereket” ilyen iszonyú tett végrehajtására, hiszen itt már minden reménytelen volt. Az orosz megszállók itt voltak a nyakunkon, harckocsikon járták a falvakat. Miért volt erre szükség?”
dantonb 2011 okt. 26. - 23:25:41
(45/46)
lerágott ez agumicsont és tudsz e egyetlen olyan dolgot mondani afidesz kampányából aminek most nem az ellenkezõjét cselekszi? .De még ez az egy szánalmas gumicsont is szegényes ,mert az pontosan úgy hangzott el ,hogy "nem lesz 300000Ft egy mandulamûtét"és nem is lett ,de majd most az lesz hamarosan az ingatlanadó, a balesetadó és apjafüle adó után.És mi van az egymillió új munkahellyel,he? Mi van azzal hogy nem lesz megszorítás? És mi van azzal hogy a2/3-ot nem a demokratikus államrend felszámolására kapták ,ami megtörtént.És akkor Te jössz a szánalmas vizitdíjjal.
dantonb 2011 okt. 26. - 23:12:51
(44/46)
Abból gondolom ,hogy szarnak más bajára ,hogy pl van pofájuk átcsoportosítani a szegények adóját agazdagokhoz.mert ez eleve empátiahiányt mutat.Te már hallotad gyurcsányt érvelni beszélni?,Hogy "nem lenne százas",?,akkor egy nem százas ember mosta le Orbánt és az ellen nem mert többé kiállni vitára az a drága mosolygós szelid ember:P
vénasszonyoknyara 2011 okt. 26. - 22:39:17
(43/46)
"pl az ember pillanatnyi idegállapotától" Itt van a kutya elásva.

Szarnak az áldozatokra? Orbánnak naponta kellene egy sírógörcsöt produkálnia a közlekedési balesetek miatt? Esetleg másodpercenként a Föld bármely részén elhalálozó emberek miatt?

Nézd meg jobban azt a videót, tanulmányozd annak a szerencsétlen embernek a gesztusait és legalább magadban ismerd be, hogy nem százas.
dantonb 2011 okt. 26. - 22:31:35
(42/46)
Semmi személyeskedés nem volt ott akkor ,gyurcsány minden állítását alátámasztotta csak éppen nem hagyta kibújni A TÉNYEK ALÓL oRBÁNT ,MINT MANAPSÁG AZ ANNYIRA KEMÉNY MIKROFONÁLLVÁNY RIPORTEREK PL A KÖZTVBEN.(véletlen acaps lock)És nem hagyta elkenni adolgokat ,egyébként mindig elnök úrnak szólította Orbánt.Namármost ez a szelid ember aztán elmebetegezte gyurcsányt és ráuszította a lakájmédiáit és hivatásos amortizálóit.
dantonb 2011 okt. 26. - 22:27:10 Előzmény vénasszonyoknyara
(41/46)
mellesleg alegárulkodóbb doplog hogy gyurcsányra milyen össztûz zúdult ,hogy azt abizonyos elérzékenyülését a vonattragédia után is szemét módon mocskolták .Miközben nagyon jól tudjuk ,hogy semmi logika nincs abban és méricskélés ,hogy volt e nagyobb baleset vagy áldozat ,hanem pl az ember pillanatnyi idegállapotától és sok minden mástól is függ ,hogy mi rázza meg lelkileg.Az tuti hogy a fideszesek szarnak az áldozatokra csak a zsebük tömködésével vannak elfoglalva.Dehát mit vár az ember olyanoktól ,akiknek egy prominens vezetõjük ,deutsch-für pinapecér tamás Gyurcsány egy véletlen karmozdulatát úgy aposztrófálta hogy "gyurcsány bemutatott a magyar népnek" Nem Gyurcsány nem mutatott be ,mert nem szokása ,és nem olyan intelligens mint Deutsch Tompika ,aki a tviszteren olyan szépen irogat mint egy echte bunkó.
vénasszonyoknyara 2011 okt. 26. - 22:23:49
(40/46)
Nem vagyok fidesznyik. Nem rájuk szavaztam. Valószínûleg a zemberek közé sem tartozom, mert nekem egészen más jött le a vitából: egy derûsen mosolygó, higgadt politikus nagy önuralommal tûrte szerencsétlen pszychopata vitapartnere személyeskedõ kirohanásait.
dantonb 2011 okt. 26. - 22:17:34 Előzmény vénasszonyoknyara
(39/46)
Na és Orbán mussolinis fejrángatásaihoz mit szólsz? Mindenesetre az ominózus gyurcsány -Orbán vita után a legkevésbé az jött le az embereknek és minden szakmai elemzõnek ,hogy gyurcsány nem normális ,hanem az hogy feltörölte apadlót Orbánnal ,aki szánalmas benyomást tett .Ez tény.Ezért sem tud neki megbocsájtani és ezért folytat kutyáival bosszúhadjáratot ellene.
Úgyhogy jól mondja meszag ,hogy kinek apap kinek apapné,és akkor még nagyvonalú volt ,mert egy fidesznyik soha nem veszi figyelembe atényeket.
offtopic
meszag 2011 okt. 26. - 10:31:49
(38/46)
inkább itt jöjjön ki az indulat, mint az utcán. Már meguntam, hogy csak a jobboldal mondhat erõs jelzõket, ma ilyen napom van.
offtopic
meszag 2011 okt. 26. - 10:15:04
(37/46)
ezen két általam lebecsült egyénrõl is találhatsz ilyen videót. orbán a száját nyalogatva vigyorog a saját dakota viccein, és szemrebbenés nélkül hazudik. tõkésnek meg megalszik a tej a szájában, és ugyanolyan összeférhetetlen alak, mint orbán.
vénasszonyoknyara 2011 okt. 26. - 10:11:52
(36/46)
Én nem állítom, hogy Gyurcsány hülye és Tõled is kicsit erõs, hogy lehülyézed Orbán Viktort és Tõkés Lászlót, mert ilyet még Cohn-Bendit sem állított Orbánról.

Ha viszont nem látod a belinkelt videón, hogy Gyurcsány komoly mentális problémákkal küzd, amellett pojáca, akkor magadat csapod be. Nézd meg, hallgasd meg figyelmesen. Hozzátenném, nem 4 családtagja, hanem 4 ismeretlen ember halt meg a vonatbalesetben. Ennél naponta többen halnak meg közúti balesetben és az autópályák is állami kezelésben vannak, tehát ezt a rémdrámát naponta elõadhatná,ezzel az erõvel.
offtopic
meszag 2011 okt. 26. - 09:30:45
(35/46)
ez relatív dolog, nekem a másik kettõ tûnik hülyének
vénasszonyoknyara 2011 okt. 26. - 09:11:20
(34/46)
Pedig épp ajánlani akartam a Tolnai 18 kötetes világlexikont úti olvasmányul.
vénasszonyoknyara 2011 okt. 26. - 09:09:11
(33/46)
Végignéztem Gyurcsány vitáját Orbánnal és Tõkés Lászlóval is. Megnéztem több tévés szereplését:http://www.youtube.com/watch?v=kaHYY8hE-Wk figyelmedbe ajánlom a kommenteket.

http://index.hu/velemeny/jegyzet/bruhuhu/ pedig az Index akkoriban 2008-ban eléggé bal liberálisbeállítottságú volt.

Az ember a saját szemének azért csak hisz. Ha te ezek után azt állítod, hogy ez az ember normális, az a Te bajod. Én nem gyõzködlek tovább.
dantonb 2011 okt. 25. - 23:08:55
(32/46)
Talán azért nem látom mert nem nézek annyi HÍr és Echo Tv-t és nem olévasom állandóan a Magyar nemzetet.neked is azt tanácsolom ,hogy csak arra koncentrálj amit mond Gyurcsány ,hogy abban mi nem stimmel ,és hogy mi az ellentétes ehhez képest a cselevéseiben.mert pl Orbánnál csak ilyet tapsztalhatsz.mellesleg amultkor valamelyik Tv mûsorban felmerült Orbán személyiség "fejlõdése2.Mire az ott jelenlévõ fideszes sértõdötten kijelentette hogy nem szerti ha politikusoknál a pszihiátrisi fogalmaka at emlegetik.mondta ezt azok után hogy az egész jobbodali sajtó rendszeresen sulykolta éveken át hogy gyurcsány idegbeteg ,pszichopata stb stb ,Még aa köztvben is volt pofája az intelligens Orbánnak elsütni ,hogy "Gyurcsány köztudottan ideggyenge"
Ez abaloldal részérõl fordítva sohasem történt meg hivatalos helyeken.Az más kérdés hogy nekem is az avéleményem ,hogy Orbán pl egy pzsihiátriailag sérült megalomán ember..
dantonb 2011 okt. 25. - 23:08:06
(31/46)
Talán azért nem látom mert nem nézek annyi HÍr és Echo Tv-t és nem olévasom állandóan a Magyar nemzetet.neked is azt tanácsolom ,hogy csak arra koncentrálj amit mond Gyurcsány ,hogy abban mi nem stimmel ,és hogy mi az ellentétes ehhez képest a cselevéseiben.mert pl Orbánnál csak ilyet tapsztalhatsz.mellesleg amultkor valamelyik Tv mûsorban felmerült Orbán személyiség "fejlõdése2.Mire az ott jelenlévõ fideszes sértõdötten kijelentette hogy nem szerti ha politikusoknál a pszihiátrisi fogalmaka at emlegetik.mondta ezt azok után hogy az egész jobbodali sajtó rendszeresen sulykolta éveken át hogy gyurcsány idegbeteg ,pszichopata stb stb ,Még aa köztvben is volt pofája az intelligens Orbánnak elsütni ,hogy "Gyurcsány köztudottan ideggyenge"
Ez abaloldal részérõl fordítva sohasem történt meg hivatalos helyeken.Az más kérdés hogy nekem is az avéleményem ,hogy Orbán pl egy pzsihiátriailag sérült megalomán ember..
vénasszonyoknyara 2011 okt. 25. - 23:03:17
(30/46)
Azért Vavyan Fable finoman szólva nem az intellektuális irodalom csúcsa. A szellemi fölényedet vele alátámasztani, elég ingatag építményt eredményez.
vénasszonyoknyara 2011 okt. 25. - 22:54:06
(29/46)
lehet, hogy valahol igazad van, a politikus ilyen állatfajta, de ennek Gyurcsány nem az ellenpontja.
El tudom fogadni, hogy Orbánban csalódtál, de az meglep, hogy értelmes ember létedre nem látod gyurcsány szemforgató és ájtatos, pszychopata egyéniségét.
Örülök, hogy legalább 56-ról megegyezik a véleményünk.
dantonb 2011 okt. 25. - 22:51:27
(28/46)
Ez így van,de nem mindenki volt olyan kemény ember ,és annyira elvhû hogy akarrierjét feladta ,mert bizonyos ponton túl már kötelezõ volt hozzá belépni.Sõt megkockáztatom hogy nagyon rendes emberek is beléptek,tudósok ,mûvészek is .Mert akonszolidáció után ,apuha diktatúrában ez már nem jelentett semmit,Ezen kívül volt kb 15 ember (Demszky és köre ),akik a rendszer vége felé kinyitották a szájukat .Ezen kívül senki ne játsza meg magát ,mert egyszerûen mindenki kompromisszumot kötött ki így ki úgy .Tehát nem lehet rálõcsölni afelelõsséget az MSZMPegyszerû tagjaira ,akik szívesen lettek volna KB tagok is ha úgy hozza a sors.tehát hol a választóvonal? Azt mondom ,a hõsöknek adózzunk tisztelettel és egyébként meg hagyjuk abba egymás cseszegetését ,mert senki nem küólönb a deákné vásznánál legfõképp a fidesz garnitúra az aztán pláne.
dantonb 2011 okt. 25. - 22:43:01
(27/46)
Igen az ötvenedik évforduló 5 éve volt,ott voltam és tapasztaltam a goj motorosokat a gyurcsányozást,azt hogy sólyom nem mert elmenni az emlékmû avatására állítólag és kosáry professzor megindultságát ,amikor ennek avatása kapcsán ajobboldali csõcselék belefojtotta szót.Én nem a mostani garnitúrát utálom ,nem Orbánt ,hanem amit csinál, azt.Sõt én sokáig Orbán híve voltam ,szavazója ,amíg rá nem ébrtedtem ,hogy elvtelen érdekember ,és úgy váltogatja elveit mint más azokniját .Szerepet játszik ,és õ az állítólagos demokrata ,egykori ellenálló ,éppen most számolta fel ademokratikus ellensúlyokat és azokat a szabadságjogokat ,amiket az 56-os hõsök is fontosnak tartottak .Pl hogy a munkásnak legyen beleszólása szervezeti révén a munkástanácsok révén a saját életükbe.Ehhez képest mi van ma? Ezt utálom de nagyon.